Het is in de VS, maar ook bij ons, heel gebruikelijk om een kalf te onthoornen. Boeren doen het veelal zelf, om zichzelf maar ook de andere koeien te beschermen. Het verwijderen kan door de hoorns, voordat deze vergroeien met de schedel, weg te branden met hitte of chemicaliën of ze uit te snijden. Veeartsen raden aan dit onder verdoving te doen, maar in de praktijk krijgt slechts zo'n 10% de juiste medicatie, schrijft Phys.org.

Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.

PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.

Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”

Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.

Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Dit artikel afdrukken