Kalveren worden van hun hoorns ontdaan om andere koeien - en boeren - te sparen. Maar de ingreep is omstreden, terwijl er een alternatief is: hoornloze koeien. Amerikaanse voedingsproducenten sturen er bij de melkveehouderij op aan in te zetten op hoornloze koeien.
Het is in de VS, maar ook bij ons, heel gebruikelijk om een kalf te onthoornen. Boeren doen het veelal zelf, om zichzelf maar ook de andere koeien te beschermen. Het verwijderen kan door de hoorns, voordat deze vergroeien met de schedel, weg te branden met hitte of chemicaliën of ze uit te snijden. Veeartsen raden aan dit onder verdoving te doen, maar in de praktijk krijgt slechts zo'n 10% de juiste medicatie, schrijft Phys.org.
Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.
PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.
Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”
Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.
Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Dit artikel afdrukken
Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.
PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.
Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”
Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.
Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mario, dan moet het wel een wetenschappelijk te onderzoeken vraag zijn.
Ik zeg er nog 1 ding over : ik sta zeer open tegen onverklaarde fenomenen, maar kan me niets voorstellen bij esoterische 'onderzoeken' die blind moeten plaatsvinden en toch biochemisch zouden zijn.
Het verhaal van de beter houdbare melk en zijn levenskracht is ook bekend uit de bovengrondse mestwereld bij helaas met pijn onthoornde veelproducerende dames. Dat is in ieder geval intersubjectief vast te stellen. Er is niets blinds voor nodig.
Je komt - constateer ik uit inmiddels vele reacties - uit een wereld die geen idee heeft van wat wetenschap is en sleept van alles aan. Met alle respect voor jou en Theo: zonder heldere theorievorming en tests modereer ik het verschil tussen feit en fictie. Het spijt me dat ik jullie overtuigingen niet als waar kan nemen, maar het zijn nu eenmaal geen feiten, ook al zou er best wat in kunnen zitten. De vraag is dan ook simpelweg wat het zou kunnen bewijzen of ondersteunen.
En nu hou ik hier echt over op, Mario. Dit loopt uit op een gesprek over de waarde van intuitie in de levende landbouw (ik vermijd de verdere BD-taal maar om niet nog verder mis te worden verstaan). Ik gun jullie van harte het plezier te denken dat de hoorn vd koe naast vele andere zaken ook nog iets toevoegt aan de houdbaarheid en verdere nutritionele inhoud van melk.
PUNT.
NB: die grote Amerikanen doen iets wezenlijks aan de pijn van het onthoornen. Goede zaak, want Angussen zijn ook altijd zeer robuust gebleven. Dat leert een paar eeuwen koeienboerenervaring.
@Theo Jonkhart en anderen, op de pagina van de Nationale Wetenschapsagenda wordt ons (!) gevraagd om vóór 1 mei onze vragen aan de wetenschap in te dienen.
Ik zie dit als een mogelijkheid om met meerdere mensen een aantal vragen aan ' de wetenschap' op te stellen die we blijkbaar vanuit de grote gevestigde bedrijven niet hoeven te verwachten.
Er zijn in de lijn al een paar mooie voorbeelden voorbijgekomen, te beginnen bij de onderzoeksvraag (#3) waar niets in gezien werd door de hoogleraar van de leerstoelgroep Productontwerp en Kwaliteitskunde tevens Corporate Director Research & Quality Management van Campina
Mario, echt helemaal nergens om, maar ik beloof je: ik zal niet meer op je reageren. Ik moet het opgeven. Ik hoop dat anderen meer geduld met je hebben, maar wel zorgen dat argeloze lezers niet op een dwaalspoor komen.
Dick #23, ik citeer te goeder trouw in #2 van de website van Stichting Demeter de term 'blind onderzoek". Neem me niet kwalijk dat ik dat bij jou nog bekender veronderstelde dan bij mezelf. Aangezien ik niet over definities ga beroep ik me op Wikipedia waar beschreven staat wat exact onder 'blind experiment' verstaan wordt. ( single blind, double blind en triple blind ).
Dat ik me niet zou laten bevragen is pertinente onzin.
En over 'geloven' gesproken ik geloof dat ik zeker weet dat niet alles waar is wat zowel jij als ik zeker denken te weten.
Mario, als jij me uitlegt wat 'blind onderzoek' is dan kan ik eindelijk eens ophouden te prikken in alle dingen die je hier zomaar komt beweren omdat je ze weleens gelezen hebt of er graag in geloofd. Datzelfde geldt voor Theo. Het gaat maar door. Daar is Foodlog geen plek voor, al is het voor jullie 'logisch'. Ik heb niets tegen een 'logisch', maar alles tegen een logisch dat zich niet laat bevragen en maar doorgaat op zijn eigen gelijk.
Veronica, mijn excuses!