Communiceren via emoji's op smartphones is erg populair. Elk jaar komen er nieuwe emoticons bij. Het internationale Unicode Consortium bepaalt welke. Deze week presenteerde de organisatie 230 nieuwe smileys die ergens in 2019 in onze WhatsApp- en screentoetsenborden te vinden zijn.

Mensen met een beperking
Het Consortium lanceert niet alleen meer varianten van bestaande smileys met andere huidskleuren en geslachten. Er komen verschillende smiley's met het thema 'mensen met een beperking'. Zo zijn er afbeeldingen van mechanische armen en benen, een hoorapparaat, blindengeleidehond, doof persoon en iemand in een rolstoel. Om het taboe op menstruatie te doorbreken komt er een plaatje van een bloeddruppel.

Een upgrade is er ook voor het dierenrijk. Stuit je op de Weerribben bijvoorbeeld op een otter, dan is een Appje daarover straks te delen via een plaatje op je mobiel.

Falafel
Ook voor foodies is er nieuws. Met emoji's voor knoflook, ui, boter, ijsblokjes en een drinkpakje wordt het boodschappenlijstje steeds uitgebreider. Ook oesters, wafels en falafel hebben het geschopt tot een emoticon. Zelfs het Zuid-Amerikaanse thee-achtige drankje 'Maté' vindt zijn weg in smartphoneland.


De nieuwe falafel-emoji kan op veel enthousiasme rekenen. De falafel is dan ook vegan, halal en koosjer. Dat neemt niet weg dat het uiterlijk van de falafel op Twitter meteen met kritiek overladen wordt. Dat is niet uitzonderlijk. Zo werd de bagel al aangepast en worstelden de plaatjesmakers met de vraag: waar hoort het plakje kaas op het gestileerde plaatje van een cheeseburger?

De vraag is hoe het falafel-plaatje er straks uit komt te zien. Techbedrijven als Apple, Google, Facebook en Microsoft vertalen zelf de vastgestelde emoji's weer naar hun stijl. De techbedrijven dienen zelf ook voorstellen in voor nieuwe emoji's. Klagen op Twitter dat je iets mist, lijkt zin te hebben. Zo bevat bijvoorbeeld het emoji-voorstel van de ui een waslijst aan Tweets waarin mensen zeggen de smiley te missen.

Vind je het allemaal maar saai? Geen zorgen, er komt ook een geeuwgezicht.


De definitieve emoji-lijst voor 2019, via Emojipedia
Dit artikel afdrukken