Alleen dan krijgen de varkenshouders weer wat ademruimte. Sinds in september 2018 in België wilde zwijnen werd aangetroffen met Afrikaanse varkenspest (AVP) verkeert de sector in zwaar weer. Varkensvlees van Belgische origine is sindsdien nog steeds niet welkom in landen buiten de EU. De Belgen vestigden hun hoop op Duitsland als afnemer. Begin september werd daar echter ook AVP vastgesteld. Een nieuwe klap, want nu is ook op Europees niveau de markt volledig verstoord.
Vorige maand braken de tranen door bij de landbouwminister van Nedersaksen vanwege de ontstane situatie; inmiddels kan meer dan een half miljoen varkens niet bij de Duitse varkenshouders weg. Laat staan dus dat de Belgische varkens naar de Duitse afzetmarkt zouden kunnen doorstromen. Overal stropt het en hopen levende dieren zich op die dringend geslacht moeten worden.
Bijzondere positie Nederlandse slachters
Als klap op de vuurpijl dwingt de Covid-19 pandemie wereldwijd tot horecasluitingen en gewijzigde consumptiepatronen. "Afzetgarantie is voor een varkensbedrijf van cruciaal belang. Door de wegvallende afzetmogelijkheden komen de varkenshouders nu ook in de problemen. [..] De sector is in diepe crisis," schrijft Vergote. De oproep om - vooral financiële maatregelen - te treffen is noodzakelijk: de Belgische varkenshouders hebben letterlijk geen cent meer in kas. "Alleen door gerichte tussenkomsten kan wat cash gegenereerd worden op de landbouwbedrijven waardoor de varkenshouders opnieuw wat ademruimte krijgen om hun dagelijkse bezigheden verder te zetten."
Bijzonder is de positie van de Nederlandse slachters. In Europa zijn de prijzen voor varkens laag als gevolg van de geschetste ontwikkelingen. Nederland is echter een land waar China - dat door de AVP dáár een groot tekort aan varkensvlees heeft - nog wel inkoopt; België en Duitsland staan op de zwarte importlijst. Onze slachters maken daarom op dit moment uitstekende marges op hun export naar China. Het aanbod op de thuismarkt is overweldigend zodat de inkoopprijzen laag zijn. Aan China kunnen zij tegen hoge prijzen verkopen omdat de vraag groter is dan het toegelaten aanbod. Zulke situaties zijn in de wereld van het varkensvlees uniek.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het boekjaar genomen van juli 2019 tm juni 2020 was ook hier voor de varkensboer top. Nooit zoiets meegemaakt in mijn bijna 40 jarige carrière. Mooie afsluiting ook trouwens, alhoewel ik nu nog even een zuur appeltje heb...
En dat laatste zure appeltje, denk ik inderdaad, dat de Nederlandse slachterijen vooralsnog niet hebben.
Het boekjaar genomen van juli 2019 tm juni 2020 was ook hier voor de varkensboer top. Nooit zoiets meegemaakt in mijn bijna 40 jarige carrière. Mooie afsluiting ook trouwens, alhoewel ik nu nog even een zuur appeltje heb...
De winst van Danish Crown geeft een indicatie van het hier besproken mechanisme. Anders dan in Nederland profiteren de Deense boeren direct van de winst van de slachter op coöperatieve grondslag.
Piet (#14) Er liggen afspraken tussen alle supermarktorganisaties en de vleesindustrie over het Varken van Morgen, waarbij álle verse varkensvlees in hun vitrines geproduceerd wordt in dat marktprogramma. Inhoudelijk komt Varken van morgen vrijwel overeen met Beter Leven, wordt echter als B2B niet zodanig herkenbaar gemaakt. In de praktijk worden varkens voor beide systemen gecertificeerd en gaat het alleen om de vraag of een supermarkt het BL-label wil gebruiken. Zolang deze afspraak geldt, zullen er dus geen Duitse of Belgische varkens in Nederlandse supermarkten komen, tenzij voor vleeswaren.
Lourens (#10), de daling in euro's was er wel zeker. Voor Nederlands product lag de gemiddelde prijs rond de jaarwisseling op 2,50 en nu (sep.) op 2 euro/kg. De schommeling van de RMB-koers was er vooral in de afgelopen maanden, rond de zomervakantie.
Waarom import zoveel goedkoper is kan ik ook niet goed verklaren. Deels komt dat doordat bevroren waar vooral gebruikt wordt in de vleeswarenindustrie en deels ook doordat binnenlands product toch vaak hoger wordt gewaardeerd.