Tork, marktleider in Europa in producten en diensten op het gebied van hygiëne en reiniging, onderzocht de oorzaken van voedselverspilling. Volgens Tork kan maar liefst 368 miljoen kilo aan voedselverspilling met de voedingsindustrie in verband worden gebracht. Veel van de problematiek blijkt te maken te hebben met hygiëne, zoals besmetting met Salmonella, E. Coli en Listeria-bacteriën. “Medewerkers uit de industriële voedingssector zijn vaak niet genoeg op de hoogte van de gevolgen van slechte handhygiëne, de risico’s van kruisbesmetting, het belang van het respecteren van de ‘koude keten' en hoe belangrijk het is om de juiste schoonmaakmiddelen en materialen te gebruiken”, melden de onderzoekers.

Medewerkers uit de industriële voedingssector zijn vaak niet genoeg op de hoogte van de gevolgen van slechte handhygiëne
Renée Remijnse van Tork: “Het is voor bedrijven uiterst belangrijk om intern de aandacht te vestigen op het belang van hygiëne. Hoewel we voedselverspilling nooit helemaal kunnen vermijden, kan de omvang ervan wel aanzienlijk verminderd worden door een betere toepassing van de hygiëneregelgeving.”

Europese doelstelling
De druk op de voedingssector en overheden om voedselverspilling te verminderen neemt toe. Begin deze maand presenteerde Europees Commissaris Frans Timmermans de nieuwe doelstellingen voor Europa. In 2025 moet de voedselverspilling in Europa met 30% gereduceerd zijn. Op allerlei niveaus ontstaan initiatieven om de Europese doelstelling te behalen.

Uiteraard moet worden opgemerkt dat Tork een belang heeft bij de verkoop van materialen die voor betere hygiëne zorgen.

Fotocredits: ‘Fresh Food In Garbage Can To Illustrate Waste’, USDAgov
Dit artikel afdrukken