Foodlog stofte het vaak verwarrende stikstofnieuws af. Zelfs strenge maatregelen zouden de natuur niet meer kunnen helpen, dan weer zou stikstof nauwelijks effect hebben op de omliggende natuur. Verrassend was dat de miljarden die er onder Rutte IV nog waren voor stikstofbeleid niet beschikbaar waren gemaakt voor de minister van landbouw. Daarom had hij eigenlijk geen cent voor boerenperspectief. Pas onder het Landbouwakkoord zou later toch geld vrijkomen.

Andere artikelen doken in de prijzen die we gaan betalen voor voedsel en het aanbod.

Winkelprofessor Laurens Sloot maakte duidelijk dat supermarkten niet graaien, zoals iedereen dacht. Het ging - en gaat - er nog niet zomaar in.

Food-marktkenner Jan-Willem Grievink voorspelde de toenemende spanning in de relatie tussen supermarkten en hun leveranciers. De supermarkten houden de prijzen voor consumenten graag zo laag mogelijk. De verwerkende bedrijven zien hun kosten stijgen en willen hun marge niet verliezen. Tegelijk is er politieke druk om het aanbod te verduurzamen zodat het juist duurder wordt. Gaan we, vroeg Grievink, naar een vorm van deug-eten?

Zelfs vol vet mag weer van progressieve onderzoekers, ook al denken nog hele volksstammen en hun cardiologen daar anders over. Huib Stam dook in kaas en kaasachtige producten zoals yoghurt, kwark en verse kaas. Het werd een hilarisch stuk: van de een mag vette kaas wel en van de ander niet, ook al lijken kaas en yoghurt de hartgezondheid nou juist te beschermen. Vegan kaas heet gezond omdat het plantaardig is, maar is volgens gezondheidsexperts nou juist veel te vet en te zout. De gezondheidsverwarring over vet is compleet, constateerde Stam.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op de top 10. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van februari 2023.
Dit artikel afdrukken