Het was een publiek geheim en is al tijden als probleem bekend onder insiders. De Telegraaf brengt het nu naar buiten zodat iedereen het weet: minister Piet Adema van Landbouw heeft geen cent en krijgt vermoedelijk geen cent van de minister voor Stikstof Christianne van der Wal voor zijn Landbouwakkoord. Dat is best gek, want een minister van is belangrijker dan een minister voor, maar juist de man van is minister zonder portemonnee geworden.

Het foutje blijkt veroorzaakt door Adema's voorganger, voormalig minister Henk Staghouwer.

"Staghouwer heeft de zeggenschap over de stikstofportemonnee destijds in het zogeheten constituerend beraad weggegeven”, vertelt een insider de krant over Adema’s voorganger Staghouwer.

Dat constituerend beraad vindt plaats tot slot van de formatie; daarin verdelen de ministers de dossiers. Staghouwer heeft de portemonnee destijds niet opgeëist. "Daardoor moet Adema nu aankloppen voor geld bij fondsbeheerder Van der Wal", bevestigt een andere bron.

En dat betekent dat landbouwman Adema zijn stikstofcollega om geld moet vragen uit haar stikstoffonds als hij zijn Landbouwakkoord wil sluiten.

Volgens ingewijden leidt de situatie tot stevige spanningen. Het rapport 'Wat wél kan' van stikstofbemiddelaar Remkes verplicht Adema tot een akkoord tussen overheid en landbouwsector over de manier waarop boeren hun stikstofuitstoot kunnen reduceren en geld kunnen blijven verdienen. Adema wil niet alleen afspraken ophalen en die als overheid faciliteren, maar ook geld ter beschikking stellen.

Naar verluid staat echter minister Van der Wal flink op de rem. Dat is niet verwonderlijk, want het is niet ondenkbaar dat ze een veelvoud van de €25 miljard die ze ter beschikking heeft, nodig zal hebben om ruimhartig boeren te kunnen verplaatsen en laten stoppen. De provincie Overijssel gaf al aan dat ze vermoedelijk fors meer nodig zal hebben dan de €25 miljard die ze in kas kreeg toen de rente nog laag was; in de nabije toekomst kan blijken dat de overheid zelfs al op dat bedrag moet bezuinigen.

Volgens een kabinetsbron is sprake van "een weeffout”. De bron erkent dat de functies van de twee ministers zich ongelukkig tot elkaar verhouden omdat ze tegengestelde belangen hebben: Adema is pro boer en daarmee voor meer stikstof dan Van der Wal die juist flink moet snijden. De krant schrijft bovendien dat uit de omgeving van beide ministers te horen zou zijn dat Van der Wal en Adema ook over andere dossiers stevig van mening verschillen "en de twee elkaar soms liever kwijt dan rijk zijn."

Hoe dat ook zij, het stelt het Landbouwakkoord in de waagschaal. De stikstofregeling van Van der Wal moet aangeven aan welke eisen boeren moeten voldoen om in Nederland te kunnen boeren. Het Landbouwakkoord moet, zei onlangs landbouweconoom Krijn Poppe op Foodlog, invulling geven aan de vraag hoe dat moet en hoe de overheid met geld en regelingen boeren kan helpen om binnen de nieuwe eisen te functioneren. Geen geld zal het belang dat boeren hechten aan het akkoord doen verbleken.
Reageer
  • Deel
Druk af