48
Fotocredits: Henk Bleker, webted

Flash‘Melkveehouders willen landbouwakkoord opblazen’

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Het eisenpakket voor natuur, bemesting en klimaat moet minder ingrijpend worden, anders weigert de melkveehouderij het beoogde brede landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector te ondertekenen.

Volgens de krant hebben verschillende organisaties van melkveehouders die eis vrijdagmiddag 3 februari op tafel gelegd. Oud-staatssecretaris voor Landbouw Henk Bleker en tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) kopt het nieuws in om druk te zetten op minister Adema: "Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord dat minister Piet Adema zo graag wil sluiten."

De boeren hebben gerekend aan de gevolgen van de Haagse wensen. Ze verwachten dat ze tussen de 250.000 en 400.000 hectare aan landbouwgrond (van de nu in totaal nog 1,8 miljoen hectare) zullen verliezen en dat melkproductie met een derde zal dalen als aan alle overheidseisen wordt voldaan. Dat verslechtert de concurrentiepositie van Nederland, denken ze.

Die verwachting is gebaseerd op de gedachte dat de Nederlandse verwerkings- en kennisinfrastructuur mee zal krimpen en het land zal verlaten. "Want wat heb je nog aan research op de Wageningen Universiteit als er geen sector van wereldfaam achter staat?”, zegt een melkveehouder die er een studie van heeft gemaakt.

AD - Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord, 3 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #48
  • 17 feb '23
  • 19:22

Kees #47 . Onder grondgebondenheid versta ik een mestproductie die begrensd is door de mestbehoefte van het bedrijf (in de regel zal fosfaat limiterend zijn) plus een overschot waarvoor de akker- of tuinbouwer wil betalen (mits die mest ook daadwerkelijk verkocht wordt).

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #47
  • 17 feb '23
  • 19:13

Frans wat versta jij of de eu onder grondgebonden veehouderij ?

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #46
  • 17 feb '23
  • 18:53

Onzin JC Vogelaar #45 . Grondgebondenheid is in Europa regel. Nederland is een uitzondering, vooral omdat jouw voormalige politieke partij (CDA) en vakorganisatie (LTO) daar op tegen waren. We weten al lang dat er problemen ontstaan als mest een afvalproduct wordt, dus een negatieve waarde krijgt. Onzorgvuldig gebruik en fraude ligt dan voor de hand. Ik ben daarom altijd een voorstander geweest van grondgebondenheid, en met mij de meeste collega's. Ik ken geen wetenschappers met een andere mening, maar die zullen er ongetwijfeld wel zijn.

Wel ben ik voorstander van een bedrijfsspecifieke berekening van de excretie via de veestapel-balans (BEX). Boeren die hun best doen eiwit- en fosfaatarm te voeren worden daarvoor dan beloond met een excretienorm die lager is dan de generieke norm. BEX is inderdaad fraudegevoelig, maar ingebed in de KringloopWijzer zijn onwaarschijnlijk lage excreties met een controleprogramma er simpel uit te lichten, waarna via bedrijfsbezoek wel of geen fraude kan worden vastgesteld. Maar dat moet je als overheid wel willen en durven.
De overgrote meerderheid van de melkveehouders gebruikt BEX, het bespaart ze jaarlijks in de regel duizenden euro's op de kosten van mestafzet. Het schrappen van BEX (standpunt JA21?) verhoogt bovendien de nationale excretie, waardoor het in 2025 voldoen aan de dan geldende excretieplafonds, die 6% (N) en 10% (P) lager zijn dan de huidige excreties ,onmogelijk wordt.

Jan Cees Vogelaar 1
  • #45
  • 15 feb '23
  • 23:17

Derogatie is verloren omdat ZLTO bestuurders en fossiele wur bemestingpipo’s en zuivelflappies als Tjeerd de Groot het zochten in instrumenten als sjoemelwijzer en Bex
En niet in grondgebonden melkveehouderij.

En nu het achteraf allemaal denken beter te weten.

Geef nu gewoon toe jullie hebben bijna alle boeren op het verkeerde been gezet en de melkveehouderij geen dienst bewezen.
Wees er maar trots op dat je tegen konderen kleinkinder kunt zeggen dat je hebt bijgedragen aan volslagen idioot beleid

Herman de Boer.
Herman de Boer. Land- en tuinbouw
  • #44
  • 8 feb '23
  • 14:41

#18 Rene, het klopt dat er geen sprake is van honderden artikelen, ook niet van tientallen. Het is een pseudo-argument, evenals een beroep op uitkomsten van congressen, wijzen op de consensus (hallo Gallileo), of op adviezen van commissies ingesteld door specifieke partijen. Er wordt een beroep op (vermeende) autoriteit gedaan, in plaats van op causale verbanden en empirisch bewijs. 'Autoriteit' is echter geen wetenschappelijk argument en heeft in dat verband geen waarde.

Ik kom, over een periode van 40 jaar, niet verder dan vier relevante gepubliceerde studies (drijfmest op grasland), waarvan twee veldproeven met rundveedrijfmest en een lysimeter experiment met varkensdrijfmest. Twee van de drie studies laten een lagere nitraatuitspoeling uit drijfmest zien, de derde studie niet, maar deze heeft m.i. last van technische uitdagingen. Mijn eigen onderzoek, het vierde, met het contrast specifiek opgezet, laat een duidelijk lagere uitspoeling zien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.