De verwachting is dat zo’n 24% van de Europeanen boven de 55 de komende 5 jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen door aandoeningen aan hart en vaten. Dit zijn in totaal 38,4 miljoen opnames die in totaal ruim €1,300 biljoen kosten, bijna €35.000 per opname. Volgens het rapport zou het slikken van omega-3 supplementen deze kostenpost fors kunnen verlichten.

Besparing ziektekosten
Marktonderzoekers Frost & Sullivan voerden in opdracht van FSE een literatuuronderzoek uit naar de voordelen omega-3 voor de oudere populatie. Zij kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op een hart- of vaataandoening met 4,9% afneemt als alle 55-plussers iedere dag 1 gram omega-3 EPA en DHA gebruiken. Dit staat gelijk aan 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames tussen 2016 en 2020. In totaal kan dat een besparing van bijna €13 miljard op jaarbasis opleveren en in 5 jaar scheelt het €64,5 miljard.

Europees beleid
Volgens Patrick Coppens, directeur van FSE, kunnen beleidsmakers in de EU niet om deze uitkomsten heen. “Het inzicht dat supplementen kunnen leiden tot besparingen in de gezondheidszorg is relatief nieuw. Dat is wat we willen overbrengen met deze studie,” zegt hij. “Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken rondom supplementen, maar dat is niet genoeg. We moeten de link maken met economische perspectieven en op die manier beleidsmakers laten zien dat er substantiële winst te behalen valt.”

EPA en DHA
De vetzuren EPA en DHA hebben al een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims voor een normale werking van het hart, bijdrage aan de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal triglyceride-niveau. Volgens het rapport gebruikt 20% van de mensen van 55 jaar en ouder al een omega-3 supplement.
Dit artikel afdrukken