Als alle 55-plussers dagelijks 1 gram omega 3 slikken, zou de EU jaarlijks bijna €13 miljard aan kosten in de gezondheidszorg kunnen besparen. Dat is de uitkomst van een onderzoek in opdracht van Food Supplements Europe (FSE).
De verwachting is dat zo’n 24% van de Europeanen boven de 55 de komende 5 jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen door aandoeningen aan hart en vaten. Dit zijn in totaal 38,4 miljoen opnames die in totaal ruim €1,300 biljoen kosten, bijna €35.000 per opname. Volgens het rapport zou het slikken van omega-3 supplementen deze kostenpost fors kunnen verlichten.
Besparing ziektekosten
Marktonderzoekers Frost & Sullivan voerden in opdracht van FSE een literatuuronderzoek uit naar de voordelen omega-3 voor de oudere populatie. Zij kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op een hart- of vaataandoening met 4,9% afneemt als alle 55-plussers iedere dag 1 gram omega-3 EPA en DHA gebruiken. Dit staat gelijk aan 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames tussen 2016 en 2020. In totaal kan dat een besparing van bijna €13 miljard op jaarbasis opleveren en in 5 jaar scheelt het €64,5 miljard.
Europees beleid
Volgens Patrick Coppens, directeur van FSE, kunnen beleidsmakers in de EU niet om deze uitkomsten heen. “Het inzicht dat supplementen kunnen leiden tot besparingen in de gezondheidszorg is relatief nieuw. Dat is wat we willen overbrengen met deze studie,” zegt hij. “Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken rondom supplementen, maar dat is niet genoeg. We moeten de link maken met economische perspectieven en op die manier beleidsmakers laten zien dat er substantiële winst te behalen valt.”
EPA en DHA
De vetzuren EPA en DHA hebben al een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims voor een normale werking van het hart, bijdrage aan de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal triglyceride-niveau. Volgens het rapport gebruikt 20% van de mensen van 55 jaar en ouder al een omega-3 supplement.
Dit artikel afdrukken
Besparing ziektekosten
Marktonderzoekers Frost & Sullivan voerden in opdracht van FSE een literatuuronderzoek uit naar de voordelen omega-3 voor de oudere populatie. Zij kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op een hart- of vaataandoening met 4,9% afneemt als alle 55-plussers iedere dag 1 gram omega-3 EPA en DHA gebruiken. Dit staat gelijk aan 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames tussen 2016 en 2020. In totaal kan dat een besparing van bijna €13 miljard op jaarbasis opleveren en in 5 jaar scheelt het €64,5 miljard.
Europees beleid
Volgens Patrick Coppens, directeur van FSE, kunnen beleidsmakers in de EU niet om deze uitkomsten heen. “Het inzicht dat supplementen kunnen leiden tot besparingen in de gezondheidszorg is relatief nieuw. Dat is wat we willen overbrengen met deze studie,” zegt hij. “Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken rondom supplementen, maar dat is niet genoeg. We moeten de link maken met economische perspectieven en op die manier beleidsmakers laten zien dat er substantiële winst te behalen valt.”
EPA en DHA
De vetzuren EPA en DHA hebben al een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims voor een normale werking van het hart, bijdrage aan de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal triglyceride-niveau. Volgens het rapport gebruikt 20% van de mensen van 55 jaar en ouder al een omega-3 supplement.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik merk echt een verbetering bij mijn patiënten na enige tijd gebruik omega 3 supplementen. Wel ben ik voorstander van zuivere visolie die ver onder de toegestane grens voor vervuiling blijft. Echter voor hart- en vaatziekten is naast omega 3 ook co enzym q10 onmisbaar. Kijk eens naar de onderzoeken Q-symbio en Kisel10. Resultaten op overleven met 54% verhoogd, kracht vd hartspier verhoogd, ontstekingswaarden flink gedaald. Oudere patiënten ervaren een hoger energielevel waardoor hun kwaliteit van leven toeneemt.
@Dennis, #16 , ik dacht dat ik een lange reactie had geschreven maar die is blijkbaar verdwenen in cyberspace.
Hoe dan ook; de hoeveelheid vitamine D in visolie zal sterk afhangen van het exacte productieproces. ook de hoeveelheid DHA en EPA varieert blijkbaar enorm (https://en.wikipedia.org/wiki/Fish_oil#EPA_and_DHA_content). Wat dat betreft is het zinvol om niet af te gaan op één meting, maar meerdere metingen aan meerder producten te doen.
Verder: De hoeveelheid vitamine D per capsule levertraan zegt niet zoveel, en 1.5 mcg klintk weinig maar is al 60 IU oftewel 15% van de Nederlandse ADH (10% van de Amerikaanse). Levertraan bevat (https://en.wikipedia.org/wiki/Cod_liver_oil#Therapeutic_uses) 34 mcg/15 ml (US eetlepel) = 1360 IU, ruim boven de ADH.
Dennis, het feit dat voedselaanpassingen gunstig uitpakken bij diabetes type 2 patiënten kun je niet aanvoeren als bewijs dat voeding in het algemeen de allesbepalende factor is voor de gezondheid. Diabetes type 2 is in zoverre een uitzondering dat deze aandoening in direct verband staat met onze voeding, de bron van de boosdoener. Een lage koolhydraat leefstijl kan in dit geval zeker gunstig zijn om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen. Ik zou dat eerder aanpassen dan genezen noemen, de oorzaak (verminderde insuline secretie) neem je niet weg. Het is zeker te prefereren boven het slikken van geneesmiddelen, laat daar geen misverstand over bestaan.
Enno
Sorry Martijn van der Plas, woordblindheid speelt op.
@Wouter #15 : Levensvatbaar, niet levensgevaarlijk.