Farmers Defence Force, kondigde vorige week aan op 18 december 'keiharde actie' te gaan voeren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet.

Hoe en waar houdt de FDF nog geheim, maar de verwachting is dat de acties zich zullen richten op supermarkten. De titel, 'de Hamsterweek is begonnen', doet dat denken. Daarom stuurde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, een brief naar de FDF om de boeren actieorganisatie aansprakelijk te stellen voor alle schade die uit eventuele acties zou voortkomen. In de week voor Kerst zetten supermarkten ongeveer €1 miljard om, zo'n 2,6% van hun totale jaaromzet. Dat percentage ligt bijvoorbeeld al boven de nettowinst van Jumbo over 2017 (ca. 2,2% van de omzet), het jaar waarin de aandeelhouders van dat bedrijf zich een flinke winstuitkering lieten uitkeren. Een week dicht met Kerst zou dan ook een ramp zijn, één dag dicht is een mep die pijn doet.

Kort geding
Marc Jansen, directeur van het CBL, zei te vrezen voor de boodschappen van miljoenen mensen. "En dat in de drukste tijd van het jaar. Dat willen we koste wat kost voorkomen." Al heeft de supermarktkoepel begrip voor de zorgen van de boeren, de supermarkten zijn geen partij in de stikstofproblematiek. Nu de boerenorganisatie niet gereageerd heeft, rest het CBL geen andere weg dan de gang naar de rechter. Jansen betreurt dat.

"Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force zegt dat de organisatie het kantoor van CBL en hun advocaat al op het oog had, maar dat die nu 'hoger op het lijstje' komen staan," meldt de NOS.

FDF ten strijde
In een uitgebreide schriftelijke verklaring richt de FDF zich vandaag nadrukkelijk tot "de boeren, de bouwers en de hardwerkende burgers van Nederland" en tegen "de politici of beleidsmakers, die hun politieke spelletjes spelen".

We zijn allemaal Nederlanders. En uiteindelijk treft de politieke waanzin, het gekonkel, ons allemaal. Daarom voeren boeren en bouwers actie op 18 december. In de week voor de kerst. En is dat erg? De ingrediënten voor een geslaagde Kerst zitten toch vooral in saamhorigheid, je bewust zijn van de wereld om je heen? Begrip. En als de boontjes dit jaar uit de vriezer komen: is dat erg? Dat er geen papaja is, misschien? Of een andere exoot? Ik hoop dat er dit jaar wel begrip op tafel staat en besef, dat we ons samen inzetten voor het behoud van onze economie, het levenswerk van veel boeren en bouwers en de banen van veel burgers. Geeft dat niet veel meer vervulling aan de kerstgedachte dan een overdaad aan calorieën en doelloosheid?

Woensdag 18 december is de dag dat de boeren en de bouwers samen actie voeren. Sluit u aan. Verplegers, politie, leraren, burgers: u bent allemaal slachtoffer van dit kabinet! Sluit u aan bij de enige beweging die vóóruit gaat, die Nederland vooruit helpt. Die leefbaarheid en voorspoed voor het Nederlandse volk boven schimmige en irreële, fundamentalistische politieke waanideeën stelt en boven de winstmarges van (vervuilende) multinationals. Bij de enige beweging die uw belang nooit uit het oog verliest!

Dit is ons land. En we pakken het weer terug. Met kracht. Met onze prachtige Farmers Defence Force.


Meer boerenacties
Morgen vinden er ook andere boerenprotestacties plaats. In Den Bosch protesteert ZLTO bij het provinciehuis. In Amsterdam houdt Agractie een 'kindvriendelijke' manifestatie op de Dam. Die organisatie zegt 'overstelpt' te zijn door de belangstelling na de oorspronkelijke oproep (zie deze update op Foodlog).
Dit artikel afdrukken