Dat bepaalde de rechter in het kort geding dat de belangenkoepel CBL, waarin de Nederlandse supermarktformules zijn verenigd, tegen de FDF had aangespannen om te voorkomen dat de boeren distributiecentra zouden blokkeren.

De boeren mogen van de rechter actie voeren, ook als dat 'enige hinder' tot gevolg heeft omdat dat niet is te voorkomen. "Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren", aldus de rechter en dat kan hij conform de wet niet opleggen. Maar het platleggen van distributiecentra mag van de rechter dus niet en zal worden afgestraft met een dwangsom €100.000 per locatie. In een reactie zegt de FDF met een spoedappèl tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Morgenochtend om zes uur krijgen boeren die met het FDF sympathiseren via App-systeem Telegram te horen naar welke van de ruim 40 distributiecentra die de organisatie op het oog heeft, ze zich moeten vervoegen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van de regering Rutte III.

Volgens het Algemeen Dagblad halen het ontbijt gisterochtend van het Landbouw Collectief, waar de FDF naast 12 andere boerenorganisaties deel van uitmaakt, en deze uitspraak de angel uit de boerenacties van morgen.

Het kan ook anders geformuleerd worden. Premier Rutte en minister Schouten bonden de boeren op het hart alleen publieksvriendelijke acties te organiseren en reageerden niet op verzoeken van het CBL om de orde te handhaven. Het CBL zorgde voor enige hardheid bij het handhaafbaar maken van de orde. Het Algemeen Dagblad brengt vanmorgen ook een uitgebreid portret van FDF-voorman Mark van den Oever en dook verder in diens kennis over Jodenvervolgingen en de Tweede Wereldoorlog. De krant sprak met vader Jan die zegt niet bezorgd te zijn over de kennelijke onbezonnenheid waarmee hij de boer als joods slachtoffer van staatsterreur onder het Derde Rijk afschilderde.

Het AD noteert dat als volgt: Maar bezorgd? Nee, dat is Van den Oever senior niet. Mark (40) weet wat hij doet. Sommigen mogen naar aanleiding van zijn omstreden uitspraken misschien anders beweren; Mark is een slimme jongen. Zegt zijn vader. "Hij heeft vwo gedaan. Mark heeft misschien wel honderd oorlogsboeken gelezen, heel de geschiedenis, hoe dat in Duitsland ontstaan is, die ontwikkeling van de nazi’s.”
Volgens zijn vader wist Mark dan ook heel goed waar hij het over had, toen hij vrijdag in het provinciehuis in Brabant zijn boude uitspraak deed. Hij zei: "75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand: wir haben es nicht gewusst.”


Update, 13:15 uur

De bouwers van Grond in verzet kondigden aanvankelijk aan mee te zullen protesteren op 18 december. Vanmorgen verklaarden de bouwers niet mee te zullen doen.
Het FDF liet via Facebook weten af te zullen zien van acties bij distributiecentra morgen. Ze vinden dat ze door het vonnis van de rechter 'monddood' zijn gemaakt (wat juridisch gezien onjuist is, zie het oordeel van de rechter hierboven). Onduidelijk is of de boeren overgaan op ‘plan B’ en zich richten op andere doelen. FDF wil de pers op dit moment niet te woord te staan. De organisatie doet een appel op haar boeren: "Zolang wij nog geen andere uitspraak hebben, roepen wij jullie op hieraan te voldoen."De toon van de organisatie bij het legitimeren van haar acties blijft lik-op-stuk en verongelijkt:


Update, 21.50 uur
Bouw in verzet heeft toch besloten juist wél in actie te komen, meldt de NOS zojuist. De ANWB verwacht een zware ochtendspits door de acties. "Het wordt geen zwarte spits, maar wel een zware spits", zegt Heleen de Geest van de ANWB. Er wordt in ieder geval ernstige verkeershinder verwacht op de A9 en de A4 tussen Alkmaar en Den Haag en op de A13 richting Den Haag. Daarnaast zijn er in het hele land langzaamaanacties aangekondigd, maar waar precies is niet bekend. Boeren zouden meedoen. Op de toegangswegen naar de snelwegen zal het het verkeer veel hinder ondervinden door tractoren en bouwvoertuigen, verwacht de ANWB. "We adviseren mensen die de weg op moeten om van tevoren te checken: hoe is het op mijn route?"

Voorts gaat het, door een beeld van een bericht ondersteunde, gerucht dat de Farmers Defence Force zijn aanhang heeft opgeroepen om zonder de kleuren en merktekens van de militante groep morgen toch in actie te komen. Het kan dus weer een spannende dag worden, ondanks het akkoord met het Landbouw Collectief dat minister Schouten vanavond bekend maakte (zonder details te geven).
Vanavond werd de spoedwet stikstof door de Eerste Kamer aangenomen waarmee nou juist de bouwers weer even vooruit kunnen. Voor de Eerste Kamer hadden zich circa 150 boeren op trekkers verzameld omdat ze "boos zijn". Er lijkt een geest uit de fles die er vanwege de irrationele, maar als reëel ervaren gevoelens moeilijk weer in terug te krijgen is.

Update, 23:05 uur
Er blijkt toch geen akkoord te zijn tussen de regering en het Landbouw Collectief; de FDF reageert geïrriteerd, LTO zegt dat minister morgen met een lijstje punten komt waarover geen meningsverschillen meer bestaan.
Dit artikel afdrukken