Knack.be meldt dat voor het eerst in voedsel, in een pak rauwe inktvis om precies te zijn, een zogeheten 'superbacterie is ontdekt. Superbacteriën zijn resistent tegen antibiotica en vormen tot op heden vooral een probleem in ziekenhuisomgevingen, waar verzwakte mensen er ernstig ziek van kunnen worden terwijl nauwelijks behandeling mogelijk is.

Volgens deskundigen betekent de vondst van de superbacterie, Pseudomonas fluorescent in dit Canadese geval, buiten een ziekenhuisomgeving en in voedsel, dat consumenten meer risico gaan lopen. De bacterie kan immers gemakkelijk via direct contact of kruisbesmetting overgedragen worden.

Wetenschappers waarschuwen ook voor het gevaar dat de genetische mutatie die van de gewone Pseudomonas fluorescent (die veel voorkomt in de grond en in water) een resistente variant maakt, ook in het lichaam gedeeld kan worden met andere bacteriën zoals bijvoorbeeld E.coli-bacteriën die in de darm voorkomen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ook allerlei alledaagse infecties (E.coli veroorzaakt bijvoorbeeld blaasontsteking) niet meer met antibiotica te behandelen zijn.
Dit artikel afdrukken