Knack.be meldt dat voor het eerst in voedsel, in een pak rauwe inktvis om precies te zijn, een zogeheten 'superbacterie is ontdekt. Superbacteriën zijn resistent tegen antibiotica en vormen tot op heden vooral een probleem in ziekenhuisomgevingen, waar verzwakte mensen er ernstig ziek van kunnen worden terwijl nauwelijks behandeling mogelijk is.
Volgens deskundigen betekent de vondst van de superbacterie, Pseudomonas fluorescent in dit Canadese geval, buiten een ziekenhuisomgeving en in voedsel, dat consumenten meer risico gaan lopen. De bacterie kan immers gemakkelijk via direct contact of kruisbesmetting overgedragen worden.
Wetenschappers waarschuwen ook voor het gevaar dat de genetische mutatie die van de gewone Pseudomonas fluorescent (die veel voorkomt in de grond en in water) een resistente variant maakt, ook in het lichaam gedeeld kan worden met andere bacteriën zoals bijvoorbeeld E.coli-bacteriën die in de darm voorkomen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ook allerlei alledaagse infecties (E.coli veroorzaakt bijvoorbeeld blaasontsteking) niet meer met antibiotica te behandelen zijn.
Dit artikel afdrukken
Volgens deskundigen betekent de vondst van de superbacterie, Pseudomonas fluorescent in dit Canadese geval, buiten een ziekenhuisomgeving en in voedsel, dat consumenten meer risico gaan lopen. De bacterie kan immers gemakkelijk via direct contact of kruisbesmetting overgedragen worden.
Wetenschappers waarschuwen ook voor het gevaar dat de genetische mutatie die van de gewone Pseudomonas fluorescent (die veel voorkomt in de grond en in water) een resistente variant maakt, ook in het lichaam gedeeld kan worden met andere bacteriën zoals bijvoorbeeld E.coli-bacteriën die in de darm voorkomen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ook allerlei alledaagse infecties (E.coli veroorzaakt bijvoorbeeld blaasontsteking) niet meer met antibiotica te behandelen zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is nog een factor ernstiger dan de ESBL die op bijna al onze kip zit.
Het betreft hier een bacterie die carbapemens afbreekt, het laatste antibioticum dat nog tegen ESBL's opgewassen is, en waartegen geen enkel antibioticum meer bestand is. Uitermate zorgwekkend.
Naar aanleiding van de detectie 2 jaar terug van dergelijke bacteriën in Duitse varkens- en kippenstallen pleitten Kluytmans en andere microbiologen op een verbod op voedsel dat met dergelijke bacteriën besmet is. Dat ze nu niet op vlees, maar op een ander voedingsmiddel zijn aangetroffen maakt de monitoring er niet simpeler op.
We zitten nu al maanden te wachten op een door Schippers toegezegd onderzoek over deze carbapenemase vormende bacteriën.
Het zou toch wel wat genant zijn als dat rapport vóór de door Schippers eind deze maand georganiseerde antibioticatop in Den Haag nog steeds niet beschikbaar zou zijn.
Schippers' hoge prioriteit aan resistentiebestrijding belijdt zij meer met woorden dan met daden. Zo is er merkwaardigerwijs nog steeds geen norm voor de besmetting van voedsel met resistente bacteriën.
Ook eerdere manipulatie van NZA-rapporten door haar ministerie over subsidieverstrekking aan het Oogziekenhuis en de financiële gezondheid van onze ziekenhuizen doet het ergste vrezen. De vraag rijst in hoeverre NZA-directeur Langejan door zijn weinig voorbeeldig gedrag chantabel is geworden.
Ook de nonchalance waarmee Dijksma reageert op berichten dat veeartsen nog steeds te veel antibiotica voorschrijven is weinig hoopgevend.
Het is een bacterie zoals Jan Kluytmans die in zijn interview met mij vreesde als 'catastrofaal'.
Weet je, Dick: het zou me hogelijk verbazen als die reeds 2 jaar terug in Duitse varkens- en kippenstallen gedetecteerde CRE inmiddels nog niet in Nederlandse stallen te vinden zou zijn. En voor zover dat al nog niet het geval is, zal Hollandse kip naast ESBL en MRSA, op korte termijn ook CRE's bevatten.
Varkensvlees met MRSA bleek bij naspeuren indertijd immers eveneens te berusten op een min of meer bij toeval plots ontdekte, onverwacht hoge besmettingsgraad van onze varkensstapel.
Het zou me niet verbazen als dat de reden is dat het door Schippers ingestelde carbapenemase-onderzoek nu al maanden over tijd is. Net zoals men reeds nu de brieven aan het voorbereiden is voor het bij de massa indalen van de consequenties van de afbraak van onze zorg, zou het best eens zo kunnen zijn dat men in den Haag en Bilthoven aan het brainstormen is, hoe de bij het bekend worden van CRE-besmetting van kippen- en varkensvlees waarschijnlijk losbrekende massahysterie enigszins onder controle te houden.
Onder andere doordat bijna alle kip ESBL-besmet is - naar schatting zijn 20%
tot 35% van de besmettingen tot kip te herleiden- moet steeds meer naar carbapenem gegrepen worden, waardoor ook weer versneld resistentie tegen die carbapenem optreedt. Het is niet voor niets dat ik voor MensenBescherming pleit.
Dick B, jij weet toch alles, hoe komt het dan dat het in een inktvis gevonden is en niet in een varken of kip? Of kunt u hier niet inhoudelijk op reageren?
Wás dat maar zo, Willem! Alhoewel... ;-)
Ik neem aan dat daar met man en macht naar gezocht wordt, net zoals dat het geval is bij MERS-CoV. Die carbapenemase-besmette inktvis is blijkens CDC-berichtgeving aangetroffen bij een "Chinese grocery store in Saskatoon, Canada. The squid had probably been imported from South Korea"
Als je dat zo leest, is de tracking & tracing voor verbetering vatbaar.
Dergelijke bacteriën zijn reeds 2 jaar terug aangetroffen in Duitse kippen- en varkensstallen, en bij "cattle". Ik vrees dat het, net zoals dat met MRSA het geval was, een kwestie van tijd is of dergelijk vlees wordt ook in de schappen van de supers aangetroffen.