Met staan verbrand je net iets meer calorieën dan met zitten. Gemiddeld scheelt het 0,15 kilocalorieën per minuut. Door zes uur lang te staan verbrandt een persoon van 65 kilogram 54 kcal extra per dag. Dat lijkt niet bijster veel, maar bij een gelijkblijvend voedingspatroon kan het na 4 jaar zo'n 10 kilogram gewichtsverschil opleveren.

Dat berekenden Amerikaanse wetenschappers aan de hand van 46 studies waarin bijna 1.200 mensen werden gevolgd. De onderzoekers constateerden dat mannen (0,19 kcal/min) met staan twee keer zoveel calorieën verbranden als vrouwen (0,1 kcal/min). Dit is volgens de onderzoekers naar alle waarschijnlijkheid te verklaren doordat mannen nu eenmaal meer spiermassa hebben dan vrouwen. Het energieverbruik is evenredig aan de spiermassa die geactiveerd is met het staan.

De wetenschappers merken wel op dat het (op lange termijn) niet bewezen is dat het hogere energieverbruik daadwerkelijk resulteert in gewichtsverlies. Er zijn allerlei bijkomende factoren zoals een sneller basismetabolisme en een hogere calorie-inname die het voordeel teniet kunnen doen. Daarnaast gaat het om een berekening op basis van echt stil staan. Waarschijnlijk maken mensen die staan automatisch allerlei kleine bewegingen en zetten ze makkelijker wat stappen. Hierdoor zou het daadwerkelijke energieverbruik hoger kunnen liggen dan nu is berekend.

De onderzoekers hopen dat meer kantoren stabureaus invoeren en dat staand vergaderen de nieuwe norm wordt. "Staan is in ieder geval een goede eerste stap om te vermijden dat je eindeloos blijft zitten zonder te bewegen. Je verbrandt niet alleen meer calorieën, de extra spieractiviteit is gekoppeld aan een lagere kans op hartaanvallen, beroertes en diabetes. De voordelen van staan zouden dus verder kunnen gaan dan gewichtsbeheersing”, aldus hoofdonderzoeker Professor Francisco Lopez-Jimenez.

De systematische review en meta-analyse is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. Hoogleraar Renger Witkamp (WUR) signaleerde de voordelen meteen.


Dit artikel afdrukken