ABN AMRO voorspelt dat de prijzen voor cacao, koffie en suiker komend jaar in beperkte mate bepaald worden door fundamentele factoren als vraag en aanbod. Vooral het sentiment onder speculanten zal de prijsrichting bepalen, zoals het dat ook de afgelopen maanden deed.

Kijkend naar de meer fundamentele factoren van productie en vraag verwacht ABN AMRO dat de prijsrichting van cacao en koffie vooral door de kwaliteit van de bonen gestuurd gaat worden en dat de prijzen van koffie en suiker zullen gaan stijgen.

Cacao markt reageert nauwelijks op oplopend tekort
Hoewel de voorspellingen voor een tekort aan cacao naar boven zijn bijgesteld (van 85.000 ton naar 113.000 ton tekort) zorgen het overschot van 2015 en tegenvallende verwerkingscijfers in Europa en de VS er voor dat de prijs niet verder oploopt. De markt maakt zich zorgen over de kwaliteit, zonder dat dat veel impact heeft op de prijs.

Slechtere kwaliteit zorgt voor prijsstijging koffiebonen
Voor koffie verwacht ABN AMRO komend jaar een lichte prijsstijging. Enerzijds doordat de productie onder druk staat (droogte), anderzijds doordat de consumptie blijft groeien. Belangrijkste aandachtspunt zal ook bij koffie de kwaliteit van de bonen zijn.

Het gat wordt groter op de suikermarkt
De suikermarkt krijgt na 5 jaren van overschotten in 2015/16 te maken met een productietekort, dat ook nog eens groter uitpakt dan eerder voorspeld. Ook voor 2016/17 wordt een tekort verwacht. De bank verwacht dat de suikerprijzen met het oog op dit groter wordende suikergat gaan oplopen.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Fotocredits: 'S.i.R.', Pen Waggener
Dit artikel afdrukken