“Kunnen we de paaseitjes nog wel betalen?”, vraagt De Standaard zich af. De toestand in Ghana en Ivoorkust is er de afgelopen maanden niet beter op geworden. Veel pakhuizen staan leeg, dat zal ertoe leiden dat bedrijven mensen zullen ontslaan.
De prijsverhogingen van chocola zullen waarschijnlijk ook niet terechtkomen bij de boeren zelf. De boeren hebben de afgelopen jaren te weinig geld gehad om te investeren in hun plantages, daardoor is de productiviteit gedaald. Er is op dit moment ook geen geld om nieuwe bomen te planten, dus de tekorten kunnen nog wel jaren duren.
Maar de huidige crisis biedt ook kansen. De huidige tekorten en de hoge prijzen creëren een opportuniteit om de sector structureel te verduurzamen, zegt Friedel Hütz-Adams, wetenschappelijk medewerker van het onderzoeksinstituut Südwind, tegen de Standaard. Hoewel de productiekosten stegen, ging de cacaoprijs de afgelopen decennia onvoldoende omhoog. In reële termen werd cacao steeds goedkoper. Dat veroorzaakte de armoede die investeringen onmogelijk maakte. “Als er nu een meer stabiele omgeving ontstaat met structureel hogere prijzen, kan er ook meer waarde worden gecreëerd.”