1
Fotocredits: 'Cacao', 5671698, via Pixabay

FlashSinterklaasletters volgend jaar nog veel duurder

Chocolademakers houden hun hart vast: sinds 1977 was de cacaoprijs nog niet zo hoog. De prijs voor een termijncontract voor een ton cacao - de prijs die je nu afspreekt om in de toekomst een ton cacao te kunnen kopen - steeg in New York naar €3.813, aldus NU.nl. De prijsstijging houdt verband met de slechte weersomstandigheden in Ivoorkust en Ghana. Uit die twee landen is de helft van de wereldwijde cacao-export afkomstig.

Vergeleken met vorig jaar blijkt een derde minder cacao in de havens van Ivoorkust te arriveren om verscheept te worden. De Telegraaf grijpt het bericht aan voor een mooie, seizoensgerelateerde kop en foto: "Sinterklaas in zak en as" staat boven 4 chocoladeletters die samen het woord SINT vormen.

Maar de chocoladeletters die nu in de winkels liggen, zijn op zijn laatst afgelopen zomer al gemaakt. Van de cacao-oogst van vorig jaar, of nog eerder, omdat de cacacobonen lange tijd in opslagen kunnen liggen.

In zak en as hoeft Sinterklaas dit jaar niet te zitten. Hij weet al precies waar hij aan toe is. Prijsverhogingen van zo'n 30%, gaf chocoladeletterproducent Droste deze zomer aan. Niet alleen door de gestegen cacaoprijzen, maar doordat ook de suikerprijs records brak en dat allemaal bovenop de ook al gestegen energie-, verpakkings-, loon- en transportkosten kwam. Volgend jaar is de chocolade waarschijnlijk nog veel duurder.

De Telegraaf - Just a moment..., 29 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 22 feb '24
  • 11:07

“Kunnen we de paaseitjes nog wel betalen?”, vraagt De Standaard zich af. De toestand in Ghana en Ivoorkust is er de afgelopen maanden niet beter op geworden. Veel pakhuizen staan leeg, dat zal ertoe leiden dat bedrijven mensen zullen ontslaan.

De prijsverhogingen van chocola zullen waarschijnlijk ook niet terechtkomen bij de boeren zelf. De boeren hebben de afgelopen jaren te weinig geld gehad om te investeren in hun plantages, daardoor is de productiviteit gedaald. Er is op dit moment ook geen geld om nieuwe bomen te planten, dus de tekorten kunnen nog wel jaren duren.

Maar de huidige crisis biedt ook kansen. De huidige tekorten en de hoge prijzen creëren een opportuniteit om de sector structureel te verduurzamen, zegt Friedel Hütz-Adams, wetenschappelijk medewerker van het onderzoeksinstituut Südwind, tegen de Standaard. Hoewel de productiekosten stegen, ging de cacaoprijs de afgelopen decennia onvoldoende omhoog. In reële termen werd cacao steeds goedkoper. Dat veroorzaakte de armoede die investeringen onmogelijk maakte. “Als er nu een meer stabiele omgeving ontstaat met structureel hogere prijzen, kan er ook meer waarde worden gecreëerd.”

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.