Stijgende prijzen van de grondstoffen cacao en suiker zullen chocola en snoep duurder maken. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro in de nieuwste Agri Monitor - Softs, meldt FoodHolland.

De prijs van cacao is sinds januari dit jaar al met 11% gestegen en is sinds 2010 niet zo hoog geweest. Er is sprake van een oplopend tekort aan cacao, zodat een prijsdaling voorlopig niet aan de orde is. Onrust op de markt maar ook weersomstandigheden dragen bij aan de tekorten. Met name extreme droogte, waarschijnlijk als gevolg van El Niño, zorgt voor een verstoring van de productie in West-Afrika. Daarnaast neemt ook de vraag naar cacao toe.

Suikergoed werd dit jaar voor de consument nog 2,5% goedkoper. De prijs van de grondstof suiker liet sinds eind september een scherpe stijging van 25% zien. Na 5 jaren van overschotten wordt er voor komend seizoen een tekort verwacht. De consument gaat dit in zijn portemonnee voelen. Daar staat tegenover dat consumenten voor hun koffie dit jaar ongeveer 1% minder hoefden te betalen. De marktprijs liep ruim een vijfde terug. Door slecht weer en krappere voorraden zal de marktprijs echter weer licht stijgen, aldus ABN Amro.
Foodholland
Reageer
  • Deel
Druk af