Dat is geen culinair of opvoedkundig 'verkooppraatje', maar een van de uitkomsten van een onderzoek door Amerikaanse wetenschappers, beschreven in Science Daily.

Speeksel bevat ongeveer 1.000 verschillende eiwitten. Alles wat we eten, wordt opgelost in speeksel voordat het de smaakreceptoren in de mond bereikt; elk eiwit kan de smaakperceptie beïnvloeden. "In eerder onderzoek hebben we al aangetoond dat verandering van dieet de eiwitsamenstelling in je speeksel beïnvloedt," zegt Ann-Marie Torregrossa van de Universiteit van Buffalo. "Nu tonen we aan dat de eiwitten in je speeksel invloed hebben op hoe je proeft."

Met andere woorden: als je het maar vaak genoeg eet, smaakt broccoli niet bitter meer. Hoe vaak is vaak genoeg? Daar valt vooralsnog geen getal aan te hangen, erkennen de onderzoekers. Het is een kwestie van wennen.

Het onderzoek werd uitgevoerd met ratten, die moesten kiezen welke van 2 waterflessen bitter smaakte (er was kinine aan toegevoegd). Ratten die getraind waren met bitter smakend voedsel proefden geen verschil meer, ook het bittere water smaakte voor hen als water. "Zijn de eiwitten eenmaal ingesteld op bitter, dan smaakt het bittere water als gewoon water. De bitterheid is weg," aldus Torregrossa.
Dit artikel afdrukken