April jongstleden begon Martha Payne, met wat hulp van haar vader, te schrijven over de dagelijkse schoollunches. Iedere blogpost ging vergezeld van een foto van haar maaltijd en een scorelijstje met o.a. smaak, aantal benodigde happen en zo. Met het blog hoopte Martha stukje bij beetje 7000 Britse ponden binnen te halen voor een goed doel, Mary's Meals.

Vanaf het begin liep het blog uitstekend, al snel kwamen er reacties in de vorm van andere schoollunches van over de hele wereld. Ook Jamie Oliver betuigde zijn steun. Al snel ontstond verontwaardiging over de kwaliteit en hoeveelheid van het schooleten. Het duurde niet lang of er werd meer groente en fruit aangeboden.

En toen ging het mis. In reactie op een luchthartig bedoeld krantenartikel kreeg Martha te horen dat ze niet langer mocht bloggen over de schoollunches. Een droevige post 'goodbye' en een bedankje door haar vader hadden echter onvoorziene effecten.

Er ontstond een ware social mediastorm, met verontwaardigde en ondersteunende tweets van Jamie Oliver en de Schotse staatssecretaris van Onderwijs, Mike Russell. Regionale en nationale kranten en de BBC besteedden aandacht aan het blogverbod. Daarop bracht de school een verklaring uit waarin ze naar voren brachten dat de keukenstaf voor hun banen vreesde en dat het blog naar de mening van de school veel te beperkte keuzemogelijkheden liet zien. Eergisteren werd het verbod toch ingetrokken. Roddy McCuish, Martha's schoolleider zei dat hij hoopt een vruchtbare toekomst: "I hope, come the summer, we will have a way forward, like a school dinner summit which will take place this summer."
Vandaag schreef Martha op haar blog dat ze er naar uitziet maandag weer een fotoverslag van haar lunch te kunnen posten.

Er is nog een verrassend bij-effect. Het aantal donaties aan Mary's Meals is exponentieel gestegen, de teller stond vrijdagavond op ruim 48.000 GBP. Voor 10 GBP krijgt een kind in Malawi een jaar lang ..... school-eten.

Fotocredits: VEG's first post on NeverSeconds
Dit artikel afdrukken