Diverse onderwijsinstellingen starten binnenkort met nieuwe opleidingen voor de voedingsindustrie, zowel op mbo-niveau als hbo. Er is belangstelling voor voeding en er is vraag naar goed personeel. Voor hbo is de instroom nu jaarlijks 900 leerlingen. Op gebied van voedingsmiddelentechnologie is het huidige aantal van 100 leerlingen te laag voor de behoefte van de sector. In 2009 start Hogeschool van Amsterdam de nieuwe hbo-opleiding Food Innovation & Quality.

HBO
De Hogeschool van Amsterdam heeft een nieuwe hbo-opleiding Food Innovation & Quality ontwikkeld, die nog door het ministerie van LNV goedgekeurd moet worden en dan najaar 2009 zal starten. De studie leidt vooral op voor staf- en managementfuncties op gebied van kwaliteit.

Studenten hebben zeker belangstelling voor voedingsstudies. De opleiding Food Design & Innovation van HAS Den Bosch trekt 51 leerlingen in het eerste jaar, dat is hoog. De opleidingen Voeding & Diëtetiek groeiden van 500 leerlingen in 2001 naar 718 in 2007.

MBO
Voor het mbo-onderwijs werken onderwijsinstellingen en bedrijven in de voedingindustrie steeds meer samen. Het Regio College Zaandam (procestechniek) en het Clusius College Alkmaar (voedingsmiddelentechnologie) willen samen de nieuwe vierjarige opleiding Food, Health & Innovation starten. Ook Helicon in Boxtel en het Groenhorst College in Ede willen deze opleiding gaan aanbieden. Het ROC Amsterdam start bij voldoende aanmelding de nieuwe tweejarige opleiding Food, die opleidt voor verkoper detailhandel of operator voedingsindustrie.


bron: VMT

Prima als de opleiders ook maar oog houden voor de oorsprong van ons eten, want wie zit er toch wachten op nog langere lijstjes met ingredienten?

De tekening komt van het volkskrantblog
Dit artikel afdrukken