Zou meneer de Graaf net op de SIAL zijn geweest?

Gezond eten en lekker eten moeten meer een combinatie gaan vormen. Nu wordt vooral ingegaan op de tegenstelling tussen de voedingsmiddelen, zo meent Kees de Graaf van de vakgroep Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.

Volgens De Graaf hebben mensen biologisch een voorkeur voor zoet en een afkeer voor bitter en zuur. Die voorkeuren bepalen een groot gedeelte van iemands voedingspatroon. De voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen wordt al jong ingegeven. Kinderen tot 1 jaar kunnen nog gemakkelijk een voorkeur voor groenten ontwikkelen, terwijl oudere kinderen van 2 tot 3 jaar een neofobie krijgen. Peuters lusten of willen dan vaak geennieuwe producten meer. Om het kind toch aan de groenten te krijgen is het verkeerd om te werken met het straf-en-beloonmiddel; een kind niet belonen met een toetje als de groenten worden opgegeten.

Juist het belonen zorgt er voor dat de kinderen negatief tegen groenten aan kijken. Volgens De Graaf is het dan ook beter om gezond en lekker met elkaar te combineren en niet te kiezen voor het een of het ander. Fabrikanten kunnen daarbij een rol vervullen door producten te maken die een gezond een lekker zijn, zoals magere yoghurt met ingredienten die romigheid simuleren.


Bron: Voedingsmiddelentechnologie - p. 18 met dank aan MKB-net
Dit artikel afdrukken