imageWie te veel roodvlees eet, loopt een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2. Dit komt waarschijnlijk door de hoeveelheid ijzer in het vlees. Dat stelt Dr. Rui Jiang, van de Harvard School of Public Health in Boston in nieuw onderzoek.

IJzer uit andere bronnen hadden dit effect niet. Eerdere onderzoeken hadden al een verband gelegd tussen extreem hoge ijzerwaarden in het lichaam en de ontwikkeling van diabetes.
Nader onderzoek naar een verband tussen ijzerinname en diabetes type 2 werd verricht door Jiang en collega’s in Boston. Het onderzoek vond plaats bij bijna 40.000 mensen. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek in 1986 geen diabetes, hartproblemen of kanker. Gedurende de 12 jaar lopende studie kregen 1.168 personen diabetes type 2, meldt the American Journal of Clinical Nutrition.

Heemijzer
Het risico op het krijgen van diabetes type 2 nam toe met een stijgende inname van heemijzer (type ijzer dat gevonden wordt in rode bloedcellen). Inname van heemijzer uit andere bronnen en het krijgen van bloedtransfusies hadden geen invloed op een verhoogd risico op diabetes.

Uit het onderzoek kwam niet naar voren of het verband nu kwam door het heemijzer of dat andere componenten uit roodvlees ervoor verantwoordelijk waren. Nader onderzoek naar de ijzeropslag in het lichaam en de relatie met diabetes is nodig.

bron: Meat&Meal
Dit artikel afdrukken