IJzer uit andere bronnen hadden dit effect niet. Eerdere onderzoeken hadden al een verband gelegd tussen extreem hoge ijzerwaarden in het lichaam en de ontwikkeling van diabetes.
Nader onderzoek naar een verband tussen ijzerinname en diabetes type 2 werd verricht door Jiang en collega’s in Boston. Het onderzoek vond plaats bij bijna 40.000 mensen. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek in 1986 geen diabetes, hartproblemen of kanker. Gedurende de 12 jaar lopende studie kregen 1.168 personen diabetes type 2, meldt the American Journal of Clinical Nutrition.
Heemijzer
Het risico op het krijgen van diabetes type 2 nam toe met een stijgende inname van heemijzer (type ijzer dat gevonden wordt in rode bloedcellen). Inname van heemijzer uit andere bronnen en het krijgen van bloedtransfusies hadden geen invloed op een verhoogd risico op diabetes.
Uit het onderzoek kwam niet naar voren of het verband nu kwam door het heemijzer of dat andere componenten uit roodvlees ervoor verantwoordelijk waren. Nader onderzoek naar de ijzeropslag in het lichaam en de relatie met diabetes is nodig.
bron: Meat&Meal
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Helena
Ach. De man vond onder zijn gevolgde groep ongeveer 3% suikerzieken. Hoeveel daarvan aten transvetten? Biefstuketers zouden zomaar ook meer friet kunnen eten. Hoeveel dronken er teveel? Iemand die veel biefstuk eet zou ook zomaar meer bier kunnen drinken.
Ik wacht wel af tot er een paar onderzoeken meer, gedaan door anderen dan Rui Jiang, het bevestigen.
P, je hebt het nu alleen over darmkanker. Darmkanker is maar een van de vele ziektes die in verband wordt gebracht met rood vlees.
Aan de mensen die zeggen dat we al millennia rood vlees eten en nooit enge ziektes kregen: mensen eten niet al millennia rood vlees in de hoeveelheden die mensen nu eten. Vlees van zelfs maar 100 jaar geleden kun je absoluut niet meer vergelijken met bio industrie vlees nu. Het leven van mensen die dat vlees opaten, kun je ook niet meer vergelijken met dat van ons.
@voeding en gezondheid.
Zie bovenstaande opmerking: Vooral in engelstalige gebieden. De helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan. Nog niet een procent van de roodvleeseters sterft aan de gevolgens ervan. Dat is geen groot risico. Het zou zelfs zomaar een statistisch blipje kunnen zijn. En meten ze wel wat ze meten? Kan het niet zo zijn dat biefstuk/hamburger eters ook andere slechte eetgewoontes in meerder mate delen? Friet bijvoorbeeld? Of roken ze toevallig relatief meer?
Conclusie: Ik ben terecht gestopt met roken en ik maak me nog niet eens een beetje zorgen over mijn consumptie van roodvlees.
@ Voeding en Gezondheid in de Media
Als ik met mijn neus boven een biefstuk ga hangen, krijg ik niet gelijk het gevoel dat ik stik en hoef ik niet gelijk zwaar te hoesten.
Na het eten van een sucade lapje heb ik een voldaan gevoel en heb ik de volgende dag geen last van een kater!!
Volgens de geleerde zijn er zoveel dingen (uiteindelijk) schadelijk, neem je eigen verantwoordelijkheid.
Zoals altijd: alles met mate en de juiste afwisseling
Ik denk dat WHO tegen roodvlees is omdat het risico op virussen,parasieten en prionen daarmee niet onschadelijk wordt gemaakt. Er zijn slechts weinig culturen die roodvlees rood eten, en dat zijn dan nog de rijkste, die de beste kwaliteit vlees kunnen krijgen met de steun van de beste controleagentschappen. WHO maakt geen prioriteit van luxekwaaltjes van ons slag superrijken, die ook nog eens de hoogste levensverwachting ter wereld hebben en continu zitten zuchten dat hun eten niet gezond is.
Er is niets mis met roodvlees, vraag het de gauchos maar.