IJzer uit andere bronnen hadden dit effect niet. Eerdere onderzoeken hadden al een verband gelegd tussen extreem hoge ijzerwaarden in het lichaam en de ontwikkeling van diabetes.
Nader onderzoek naar een verband tussen ijzerinname en diabetes type 2 werd verricht door Jiang en collega’s in Boston. Het onderzoek vond plaats bij bijna 40.000 mensen. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek in 1986 geen diabetes, hartproblemen of kanker. Gedurende de 12 jaar lopende studie kregen 1.168 personen diabetes type 2, meldt the American Journal of Clinical Nutrition.
Heemijzer
Het risico op het krijgen van diabetes type 2 nam toe met een stijgende inname van heemijzer (type ijzer dat gevonden wordt in rode bloedcellen). Inname van heemijzer uit andere bronnen en het krijgen van bloedtransfusies hadden geen invloed op een verhoogd risico op diabetes.
Uit het onderzoek kwam niet naar voren of het verband nu kwam door het heemijzer of dat andere componenten uit roodvlees ervoor verantwoordelijk waren. Nader onderzoek naar de ijzeropslag in het lichaam en de relatie met diabetes is nodig.
bron: Meat&Meal
@Helena
Ach. De man vond onder zijn gevolgde groep ongeveer 3% suikerzieken. Hoeveel daarvan aten transvetten? Biefstuketers zouden zomaar ook meer friet kunnen eten. Hoeveel dronken er teveel? Iemand die veel biefstuk eet zou ook zomaar meer bier kunnen drinken.
Ik wacht wel af tot er een paar onderzoeken meer, gedaan door anderen dan Rui Jiang, het bevestigen.