Wie te veel roodvlees eet, loopt een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2. Dit komt waarschijnlijk door de hoeveelheid ijzer in het vlees. Dat stelt Dr. Rui Jiang, van de Harvard School of Public Health in Boston in nieuw onderzoek.
IJzer uit andere bronnen hadden dit effect niet. Eerdere onderzoeken hadden al een verband gelegd tussen extreem hoge ijzerwaarden in het lichaam en de ontwikkeling van diabetes.
Nader onderzoek naar een verband tussen ijzerinname en diabetes type 2 werd verricht door Jiang en collega’s in Boston. Het onderzoek vond plaats bij bijna 40.000 mensen. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek in 1986 geen diabetes, hartproblemen of kanker. Gedurende de 12 jaar lopende studie kregen 1.168 personen diabetes type 2, meldt the American Journal of Clinical Nutrition.
Heemijzer
Het risico op het krijgen van diabetes type 2 nam toe met een stijgende inname van heemijzer (type ijzer dat gevonden wordt in rode bloedcellen). Inname van heemijzer uit andere bronnen en het krijgen van bloedtransfusies hadden geen invloed op een verhoogd risico op diabetes.
Uit het onderzoek kwam niet naar voren of het verband nu kwam door het heemijzer of dat andere componenten uit roodvlees ervoor verantwoordelijk waren. Nader onderzoek naar de ijzeropslag in het lichaam en de relatie met diabetes is nodig.
bron: Meat&Meal
Dit artikel afdrukken
IJzer uit andere bronnen hadden dit effect niet. Eerdere onderzoeken hadden al een verband gelegd tussen extreem hoge ijzerwaarden in het lichaam en de ontwikkeling van diabetes.
Nader onderzoek naar een verband tussen ijzerinname en diabetes type 2 werd verricht door Jiang en collega’s in Boston. Het onderzoek vond plaats bij bijna 40.000 mensen. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek in 1986 geen diabetes, hartproblemen of kanker. Gedurende de 12 jaar lopende studie kregen 1.168 personen diabetes type 2, meldt the American Journal of Clinical Nutrition.
Heemijzer
Het risico op het krijgen van diabetes type 2 nam toe met een stijgende inname van heemijzer (type ijzer dat gevonden wordt in rode bloedcellen). Inname van heemijzer uit andere bronnen en het krijgen van bloedtransfusies hadden geen invloed op een verhoogd risico op diabetes.
Uit het onderzoek kwam niet naar voren of het verband nu kwam door het heemijzer of dat andere componenten uit roodvlees ervoor verantwoordelijk waren. Nader onderzoek naar de ijzeropslag in het lichaam en de relatie met diabetes is nodig.
bron: Meat&Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Roodvlees zou toch ook kanker veroorzaken? Hans van Maanen geeft aan dat dat alleen maar in Engelse en Amerikaanse onderzoeken naar voren komt.
Dus de volgende keer dat je een biefstuk eet moet je Frans praten aan tafel.
Het rare vind ik dat de mensheid wel heeft weten te overleven tot nu, al werd er dan rood vlees genuttigd. En nu zouden we er ineens enge ziektes van krijgen?
Dat komt omdat er een verschil is tussen overleven tot aan de geslachtsrijpe leeftijd (zeg 15 jaar, biologisch gezien) en oud worden (70 - 80 jaar). De evolutie is er alleen maar in geinteresseerd dat je jezelf voortplant, daarna mag je dood neervallen aan kanker, hartaanvallen etc.
@Eric Ottevanger, ze blijven dingen verzinnen. Rood vlees heeft net zoals al het andere voedsel positieve en negatieve eigenschappen. Ik zie niet in waarom je zou moeten stoppen met het eten van rood vlees als dit al duizende jaren wordt gedaan door mens en dier. Van dit soort berichten trek ik me in ieder geval niks aan.