Producten die afbreuk doen aan het imago van Nederland, zoals de plofkip, gaan we niet meer in de etalage zetten, aldus Van DamNederland exporteerde vorig jaar voor €90 miljard aan agrarische producten, ofwel 21% van de totale Nederlandse goederenexport. Omdat de Nederlandse agrarische sector zo sterk op het buitenland is gericht - we eten en verbruiken zelf maar een fractie van wat we produceren - is de sector kwetsbaar, aldus EZ. De huidige boerencrisis laat dat maar al te duidelijk zien.
Producten met meerwaarde
Van Dam wil daarom inzetten op de export van producten met meerwaarde, zoals "kwaliteitsgroente, zaden, tuinbouwkassen en melkrobotten". Van Dam: "De grote wereldwijde uitdagingen om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, bieden kansen voor Nederland. We kunnen niet de groeiende wereldbevolking bevoorraden met onze tomaten – maar bijvoorbeeld wel met tomatenzaad en innovatieve kassen, die speciaal voor lokale omstandigheden ontwikkeld zijn. Ik wil exporteurs sterker ondersteunen om nog meer dan voorheen in te spelen op de veranderende markt. Concurrentie op prijs en volumes alleen is geen recept voor duurzame groei. De transitie in de Nederlandse agro-foodsector naar verduurzaming, meer kwaliteit en meer innovatie kunnen we goed vertalen naar onze export".
We kunnen niet de groeiende wereldbevolking bevoorraden met onze tomaten – maar bijvoorbeeld wel met tomatenzaad en innovatieve kassen, die speciaal voor lokale omstandigheden ontwikkeld zijn'Made in Holland'
Van Dam wil daarom de technologie en kennis voorrang geven in de internationale promotie. Hij gaat "de ambassades instrueren hun inzet meer te richten op de export van kennis, technologie en kwaliteitsproducten. Er komt geen uitbreiding van het aantal consuls of landbouwraden, wel soms een verschuiving", schrijft het FD. Bovendien zullen bij de samenstelling van handelsmissies "jonge innovatieve bedrijven en startups speciale aandacht krijgen". Last but not least, wil Van Dam duurzaam geproduceerde Nederlandse kwaliteitsproducten sterker positioneren op de wereldmarkt. Daarvoor ontwikkelt hij samen met de sector kwaliteitslabels, "waarmee ‘Made in Holland’, komt te staan voor betaalbare, hoogwaardige producten".
Mischien was het de ironie die gisteren EU-landbouwcommissaris Phil Hogan in Nederland overgeproduceerd varkensvlees nog liet uitzwaaien vanaf de Rotterdamse kade. Deze beelden van containerexporten met bulk behoren weldra tot het verleden als het aan de regering ligt.
In @PortOfRotterdam to view shipments of #EU #meat #exports bound for #USA & #China. @martijnvdam @EUinNL pic.twitter.com/182XAo3Ng3
— Phil Hogan (@PhilHoganEU) September 23, 2016
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Duidelijk.
Jan Peter #41 Ik denk niet dat je niets gemist hebt. De achtergrond van de studie is het belang van de primaire sector voor de industrie. Zonder die proeftuin zal op termijn innovatie buiten onze landsgrenzen plaats vinden. En ja, juist die innovaties zijn lastig te voorspellen. Vandaar het voortdurend opstapelen van onderzoek: wel behoefte aan verbetering maar weinig 'ruimte' voor ondernemen.
Kees van Vliet
Natuurlijk past het onderwerp in de tijd. We zijn er ook voorlopig nog niet klaar mee.
Maar als ik jullie rapport lees dan vraag ik me af wat het toevoegt aan al die rapporten die de laatste vijf jaar zijn verschenen van overheid, ABN, Rabo, Lei, Wageningen en nog zowat. En elke keer gaat het over: toegevoegde waarde, onderscheidend vermogen, merken, ondernemerschap. Ik kan me mijn eigen stukje van 6 jaar geleden hier op Foodlog nog herinneren naar aanleiding van een tuinders bijeenkomst.
Jullie rapport is een beetje oude koek. Het staat vol gemeenplaatsen. En als het over de toekomst gaat, moeten we het hiermee doen: 'Het leidt er toe dat sommige boeren zullen verplaatsen en/of uitbreiden en een groeiende groep zal concepten voor de 'moderne' consument ontwikkelen'.
Als je naast Rabo (marktleider) en ABNAMRO (nummer 2) in deze markt wil opereren had ik iets scherpers en diepgaanders verwacht.
Heb ik iets gemist?
Jan Peter #39 , uit je reactie begrijp ik dat het onderwerp wel past in deze tijd, maar dat we er kennelijk niet voldoende kritisch in geweest zijn? Heb je suggesties waar we meer aandacht aan hadden moeten schenken? Het rapport geeft natuurlijk maar een deel weer van de kennis die we binnen de bank hebben.
Kees van Vliet Kon dat rapport niet beter?