Liever grote infrastructurele projecten
De bankier en voormalig McKinsey-topman Draijer had kritiek op de Centrale Banken van Europa die inflatie proberen aan te wakkeren, maar de economie beter via grootschalige infrastructurele investeringen door de overheid zouden kunnen aanjagen. Daarover schrijft het FD uitgebreid.
Rabobank heeft veel geld heeft uitstaan in de noodlijdende Nederlandse melkveehouderij die door de lage melkprijzen - als gevolg van mede door Nederlandse boeren en melkfabrieken aangejaagde overproductie - onvoldoende verdient om zijn rente en aflossingen te kunnen betalen. Daarnaast zit de bank vol met mogelijk niet meer af te lossen kredieten aan de tuinbouw en varkenshouders. Daarom was één van de spannende vragen of de bank voor de melkcrisis reserveert. De bank heeft een aandeel in de Nederlandse agrarische sector van 85% in de vorm van €27,8 miljard uitstaand krediet.
Bij eventuele uitponding van kredieten is er dus genoeg terug te halen bij de boer, denkt de bank'Groen' in plaats van kostprijsgedreven
Draijer gaf een duidelijk antwoord: neen, want het eigen vermogen van het merendeel van de melkveehoudende boeren is meer dan op orde. Bij eventuele niet te vermijden uitponding van kredieten is er dus genoeg geld terug te halen bij de boer, denkt de bank. Draijer bevestigde wel de woorden van zijn hoofd agrifinancieringen Ruud Huirne: na het de facto onverantwoorde mestbeleid van de koeienboeren, moet er een herstructureringsplan komen voor de melkveehouderij waar de melkboeren een stem in krijgen, maar dat samen met de bank en het ministerie van EZ moet worden uitgevoerd. Een en ander naar het model van de aanpak die de bank ook heeft gekozen voor de tuinbouw en de varkenshouderij. Volgens de visie van Draijer moet worden ingezet op "groene producten". Eerder sprak de bank al van zogenoemde marktgerichte concepten. De Nederlandse boer werkt in overgrote mate kostprijsgedreven.
Voor de tuinbouw zou een soort FrieslandCampina of Vion moeten worden gecreëerd zei eerder deze week een topman uit de kasteelt.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan Peter, zo'n voorbeeld laat wel zien dat 'de Rabobank' niet bestaat. Iedere organisatie bestaat uit mensen.
Dick Belderbos moet er zijn opvatting over DE Rabo en De AH en weet ik welke DE misschien nog eens op checken.
Maar dit soort spielerei in de regio Meppel-Staphorst-Steenwijk zal de heer Draijer niet leuk vinden.
Dick Belderbos,
De Rabo verwacht dat de grondprijs iets daalt, door een aantal factoren.
De Rabo reserveert niet voor de 'crisis" in de melkveehouderij.
Dit lijkt onlogisch maar dat is het niet, immers als een bedrijf met grond 3mil. waard is en er rust een financiering op van 1,5milj. dan is er bij een (lichte) daling van de grondprijs en dus het onderpand voor de bank niets aan de hand. Pas als er redenen zijn aan te nemen dat de grondprijs onder de gefinancierde waarde dreigt te komen is er reden voor reservering (= voorschot op toekomstig te verwachten verlies).
In het stuk waar je naar linkt staat wel dat er op grond afgelost moet gaan worden in de toekomst, tesamen met een groter aandeel eigenvermogen (i.v.m. Europese regels). Wat dat voor de toekomst betekend i.v.m. uitbreidingen via grondaankoop of voor bedrijfsoverdrachten kun je zelf beredeneren.
Kijk nou: de RABO waarschuwt voor dalende grondprijzen.
Terwijl het gewicht van grondwaarde voor de solvabiliteit van de melkveehouderij
(die zo'n 45% van de cultuurgrond in gebruik heeft) in 10 jaar verdubbelde:
"De grond is de belangrijkste balanspost: 60% begin 2015 (tegen ruim 30% tien jaar eerder)".
Daar heb je het gedonder in de glazen al!
En dan gaat de RABO er ook nog van uit dat de rente zo idioot laag blijft.
Kan Veerman dan misschien uitleggen waarom de RABO in juni jl. waarschuwt tegen dalende grondprijzen - de zekerheid onder die 12 miljard aan RABO melkveehouderij-financieringen - om vervolgens in augustus bij monde van opperhoofd Draijer doodleuk te komen melden dat hij in zijn oneindige wijsheid besloten heeft om geen cent te reserveren voor door zijn RABO kapotgefinancierde faillerende melkboeren wier onderpand lek raakt?
Door RABO, LTO en LEI c.s. gek gemaakt met stralende Chinese melk-vergezichten
die nauwelijks een jaar later fata morgana's blijken?
Waardoor zelfs melkboeren die het hoofd koel hielden en zich níet tot de nek in de RABO-schuldenstrop lieten praten nu het loodje dreigen te leggen?
Ik zie dat de elkaar duimengevers weer als een Statler en Waldorf elkaar op de schouder aan het slaan zijn. En al feest aan het vieren zijn dat het fout gaat met de boeren en LTO e.d.. Beer en huid, heren. Iets is aan de orde als iets aan de orde is. Bewaar uw voorpret. Heb geduld.