De actie is een initiatief van de Jeunes agriculteurs (JA) (de Jonge Boeren). Zij zien geen toekomst in prijzen voor hun producten die ver onder de kostprijs liggen en voeren daarom actie in de meest dierintensieve gebieden in le grand Ouest, het Westen van Frankrijk, waaronder Bretagne, Normandie en de Loire regio's.

'Catastrofaal'
"De toestand is catastrofaal. We verkopen al maanden met verlies", zegt Jonge Boeren voorzitter David Bourdin. Hij veroordeelt de druk die supermarkten zetten op prijzen die zij willen betalen voor melk, varkens- en rundvlees. Melk gaat voor 26 cent per liter, terwijl de kostprijs volgens Bourdin 8 cent hoger ligt.

Volgens hem concurreren de supermarkten elkaar de markt uit, maar hebben ze niet door dat ze daarmee ook de lokale productie laten verdwijnen
"Als er niets gebeurt, verdwijnt de veehouderij hier", zegt een protesterende boer tegen AFP. Volgens hem concurreren de supermarkten elkaar de markt uit, maar hebben ze niet door dat ze daarmee ook de Franse productie laten verdwijnen.

Simultaan
Tot op heden richten de veehouders hun actie steeds op een verschillende supermarktvestiging. De nieuwe acties zulen zich simultaan op een groot aantal vestigingen tegelijk richten. Volgens de veehouder waarmee AFP sprak zou het gaan om "de grootste uitbarsting van woede van de afgelopen 10 jaar." Sinds een week bezetten rundvleesveehouders ook nog eens de abattoirs.

Fotocredits: Mest, banden en afval op de parking van een winkelcentrum in Quimper, still, FranceInfo
Dit artikel afdrukken