Koraalriffen blijken niet alleen te lijden onder de opwarming van het zeewater als gevolg van klimaatverandering. Ook de toenemende plasticvervuiling draagt bij aan ziekten als verbleking en afsterven van de koraalriffen.

Amerikaanse zeebiologen onderzochten 159 koraalriffen in Indonesië, Australië, Myanmar en Thailand. Ze ontdekten dat in zee rondzwervend plastic een 'ideaal' transportmiddel is voor allerlei bacteriële ziekteverwekkers. Als koralen in aanraking komen met plastic, stijgt de kans op een ziekte van 4% naar 89%. Het onderzoek is verschenen in Science.

"Hoewel we de enorme impact van de klimaatverandering op de koralen op korte termijn niet kunnen stoppen", zegt Drew Harvell, hoogleraar Ecologie en Marine Biologie, die meewerkte aan de studie, "zouden we met deze studie wel beleidsmakers kunnen overtuigen om iets te doen aan de plasticvervuiling." De onderzoekers schatten en passant dat de koraalriffen in de door hen bestudeerde gebieden meer dan 11 miljard stukken plastic 'bevatten', van flessen tot luiers, wattenstaafjes en verpakkingen.
Dit artikel afdrukken