Startpunt van de literatuurstudie waren de bijna 200 onderzoeken naar de achtergronden en oorzaken van de EHEC-crisis van 2011. 'Hieruit blijkt dat sommige ziekteverwekkende bacteriën zich voor langere tijd kunnen vestigen in of op de plant. Dat leidt tot een groter risico op overdracht naar de mens'. De ziekmakers ('humaan pathogenen') blijken zich zelfs aan te kunnen passen zonder dat zij hun ziekmakende eigenschappen verliezen. Dat zou kunnen komen doordat ze genen overnemen van andere micro-organismen 'die van nature rondom voorkomen in de bodem, in mest of in irrigatiewater', meldt het persbericht van de WUR.
Nu blijkt dat de ziekteverwekkers langer dan gedacht op planten kunnen overleven, moet de 'klassieke route' van besmetting van vlees, eieren of zuivelproducten naar de mens uitgebreid worden met planten en plantaardige producten, suggereren de onderzoekers. De nu verkregen kennis kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe detectiesystemen en een verbeterde inschatting van risico's. Daarmee kan tijdens een nieuwe uitbraak betere informatie worden verstrekt aan consumenten.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die Zumex machines zijn toch die apparaten bij bijv de Plus waar je een flesje van een halve of hele liter onder zet, de knop ingedrukt houden en je ziet de sinasappels doorgesneden en uitgeperst worden in dat apparaat, een minuut later is je flesje vol. Is leuk voor luie mensen, maar een net sinaasappels is toch wel goedkoper.
Maar als dit bericht op tv komt waar iedereen het kan zien worden de mensen weer bang, want we moeten meer groente gaan eten, ja maar je wordt er ziek van zeggen ze toch?
Wat zijn Zumex-machines, wie gebruikt ze en waarom moeten ze verboden worden?
Prima dat onderzoekers aan de WUR een literatuurstudie doen, de conclusie is echter niet verrassend, insiders weten dit al lang. Niks nieuws dus. De oproep om te werken aan nieuwe detectiesystemen of verbeterde inschatting van risico's slaat nergens op. De laatste generatie van detectiesystemen is al zo goed (en duur) dat deze niet eens gebruikt worden. De technologie ontwikkelingen rondom micro-biologische detectie-systemen verloopt razendsnel. Waarschijnlijk zo snel dat de onderzoekers aan de WUR het amper bij kunnen houden.
Dan de inschatting van risico's. Ik hou al bijna 15 jaar bij wat de risico's zijn -besmettingen, uitbraken etc.- van groente en fruit. En van vers-bewerkt groente en fruit. De risico's nemen door verdere mondialisering en schaalvergroting, oprekken van de THT, spijtig genoeg toe. De kwaliteit van het kwaliteitsmanegment -dit heeft met opleiding van mensen te maken- in de sector is te laag om dat te compenseren. Maar laten we wel reëel blijven. Plantaardige producten zijn niet zonder risico ** maar de risico zijn vele malen kleiner dan bij (rauwe) dierlijke producten.
**
Een voorbeeldje: vers-geperst sinaasappelsap en de zg Zumex machines zouden eigenlijk per direct verboden moeten worden. Idem voor groentesappen e.d. Er wordt in die (jonge) sector vreselijk gespeeld met de veiligheid van consumenten.