'De psychische kant van eten is onderbelicht'. Dat schrijft Volkskrantcolumnist en psychiater Bram Bakker vandaag. De media citeren hem. Dik zijn is volgens Bakker maar zeer ten dele een fysiek fenomeen. Het zou tevens afhangen van de psychische toestand waarin mensen zich bevinden. Daarom helpen dieetadviezen en medicijnen niet.
Bakker bepleit onderzoek naar de mentale toestand van veeleters. Met de resultaten daarvan zouden campagnes vanuit de overheid moeten worden opgezet die net zoals de anti-roken campagnes leiden tot een houdingsverandering. Alleen de overheid kan, zo stelt Bakker, voor dergelijke houdingsveranderingen zorgen.
Dit artikel afdrukken
Bakker bepleit onderzoek naar de mentale toestand van veeleters. Met de resultaten daarvan zouden campagnes vanuit de overheid moeten worden opgezet die net zoals de anti-roken campagnes leiden tot een houdingsverandering. Alleen de overheid kan, zo stelt Bakker, voor dergelijke houdingsveranderingen zorgen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Niels: #4
"Stel je het onmogelijke voor dat iedereen het met je eens is(gewichtstoename beperk je door koolhydraten te verminderen), wat is er dan gewonnen?"
Dat lijkt me evident: een gedeelde wetenschappelijke fundering die als leidraad kan dienen voor "het veld". Dus bijvoorbeeld diëtisten, Voedingscentrum etc.
"Want de echte uitdaging staat dan nog steeds als een paard in de gang: hoe krijg je mensen in hemelsnaam van hun dikmakend dieet af?"
Mee eens: adherence wordt dan volgende uitdaging. Maar wel de volgende, en niet de eerste. Dat is jouw vak als ik het goed begrijp. Zou toch makkelijker moeten worden als je een duidelijke USP hebt (of meer) in plaats van een verwarrende boodschap als "we weten het niet precies, doe van alles maar een beetje".
Dus wat is je aanpak om de collectieve angst voor vet (Let op Vet) om te turnen in "Vet is je vriend"?
@Guido, stel je het onmogelijke voor dat iedereen het met je eens is(gewichtstoename beperk je door koolhydraten te verminderen), wat is er dan gewonnen? Want de echte uitdaging staat dan nog steeds als een paard in de gang: hoe krijg je mensen in hemelsnaam van hun dikmakend dieet af?
De kernvraag moet zijn: waar worden wij dik van? Het antwoord daarop luidt: een overdaad aan koolhydraten, en vooral die waar we niet goed op geëvolueerd zijn (suiker, granen, aardappelen, rijst). In Zweden ondersteunt de "Swedish Council on Health Technology Assessment"dit ook.
Wanneer volgt Nederland? Prima om multi-disciplinair te kijken, maar first things first: obesitatas is in de kern een fysiologisch probleem ("metabolic disorder"), geen psychisch probleem. Pas als je weet hoe je gewichtstoename kunt beperken (verminderen koolhydraten), kun je werken aan ondersteuning om een gezond voedselpatroon langdurig vol te houden (psychische kant).
@Niels, goed gezegd. Obesitas heeft vele gezichten en is niet met een discipline te verklaren of te behandelen.
Ik ben wel blij dat er vanuit meerdere disciplines wordt gekeken naar het probleem obesitas. Dat betekent niet dat er een claim vanuit de GGZ of welke discipline dan ook kan werden gelegd op de ultieme oplossing van dit 'wicked problem'.
Ben je een hamer, dan is elk probleem een spijker. Ben je een psychiater, dan is elk probleem een psychische aandoening. Ben je een marketeer, dan is elk probleem een behoefte.