Bij grillen ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) wanneer aminozuren, suikers en andere bestanddelen van vlees op hete kolen terechtkomen. Ze kunnen long-, huid- en blaaskanker veroorzaken.

Uit een nieuw Chinees onderzoek zou blijken dat het absorberen van de grillrook door de huid, méér nog dan het inademen van de grillwalmen, het risico op kankers verhoogt. Dat schrijft de Daily Mail die bekend staat om zijn nieuws over kankerrisico's.

Het eten van op de BBQ gegrild voedsel leidde tot de hoogste PAK-waarden in de urine van de proefpersonen. Dat absorptie via de huid op de tweede plaats komt, verraste de onderzoekers.
Ze raden dan ook aan de huid zoveel mogelijk te bedekken tijdens het flippen van de hamburgers en kipspiesjes. BBQ-en in duikpak is aan te bevelen voor wie geen enkel risico wil nemen. Bij het aan tafel gaan kun je je even omkleden natuurlijk. Dat is zelfs aan te raden omdat rookdeeltjes die van kleding op voedsel kunnen vallen niet risicovrij zijn.


Hasna Chelhi
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken