Daarmee maakt UberEats, een dag voordat concurrent maaltijdbezorger Takeaway.com naar de beurs gaat, definitief zijn entree op de drukbevolkte maaltijdbezorgmarkt van Amsterdam. Daar fietsen immers ook de maaltijdbezorgers Deliveroo, Foodora en Thuisbezorgd.nl al rond.

Geen bezorgkosten of minimumbestelbedrag
Volgens UberEats is het grootste verschil met de bestaande bezorgdiensten dat Uber-koeriers zelf hun werk- en dus bezorgtijden bepalen. Daar komt bij dat UberEats geen bezorgkosten rekent en ook geen minimum bestelbedrag. "Als je alleen een ijsje wilt bestellen, dan kun je dat gratis laten bezorgen", zegt Jambu Palaniappan, hoofd UberEats EMEA, in het FD.

Als je alleen een ijsje wilt bestellen, dan kun je dat gratis laten bezorgen
Via de App
UberEats laat gebruikers van het reguliere Uber-platform inloggen met hun bestaande account. Marco Knitel, algemeen directeur van UberEats Nederland: "Tienduizenden mensen in Amsterdam maken nu al gebruik van de Uber app voor het bestellen van een rit via een simpele druk op de knop. Op exact dezelfde manier gaan we nu ook maaltijden tot aan de voordeur brengen." Nieuwe gebruikers kunnen bestellen via de UberEats-website.

Marktleiderschap
De combinatie van de vele bestaande gebruikers met het ontbreken van voorwaarden aan een bestelling moet UberEats snel marktaandeel opleveren, zegt Palaniappan. "Mijn ervaring is dat als we het goed doen, er een duidelijk pad is naar marktleiderschap." Ondanks de aanwezigheid van 'een dominante partij', marktleider Takeaway.com met 80% marktaandeel, denkt UberEats dankzij de kennis van de taximarkt de eigen bezorgers zo efficiënt te kunnen aansturen dat het eten goedkoper en sneller kan worden bezorgd. Het FD tekent op: "En mochten de fiets- en scooterkoeriers van UberEats de verwachte vraag niet aankunnen, dan kan een UberX auto altijd nog meerijden, zoals in Johannesburg de bezorger per auto ook mensen gaat meenemen. Volgens Knitel moet UberEats Nederland 'gaandeweg leren of dat tot de mogelijkheden behoort'."

Takeaway.com maakt zich niet meteen zorgen over de nieuwe concurrent en wenst UberEats Nederland 'veel succes'. De marktleider zegt in een andere markt te opereren, die van bezorgrestaurants. Volgens Palaniappan zullen restaurants hun eigen bezorgservice afschaffen als ze merken dat Uber beter en goedkoper kan bezorgen. Dan kunnen zij zich concentreren op het koken of zelfs 'delivery only' vestigingen openen.
Overigens laten zowel Takeaway.com als UberEats restauranthouders vrij met meerdere partijen zaken te doen.
Dit artikel afdrukken