Precisielandbouw - 'op maat' boeren met behulp van geavanceerde technieken - leidt tot minder bestrijdingsmiddelen, minder milieu- en bodembelasting en hogere opbrengsten. Geen wonder dat 'smart farming' en werken met robots gezien worden als een van de oplossingen voor de vergroening van de Nederlandse landbouw. Een concrete toepassing van precisielandbouw is gemechaniseerde onkruidbestrijding. Wieden met robots dus.

Multinationals als John Deere, Syngenta, Bayer en BASF investeren grootschalig in precisielandbouwtechnieken. Bepaald indrukwekkend is de ontwikkeling van het Zweedse familiebedrijf Väderstad, gespecialiseerd in precisiezaaien en ondiepe bodembewerking. Met een omzet van €300 miljoen en een winst van €11,8 miljoen groeide het bedrijf met 27% in 2018 ten opzichte van het voorgaande jaar.

"IJzer is het enige middel waartegen onkruid geen resistentie kan opbouwen," zegt Crister Stark van Väderstad in een interview in Boerenbusiness. “Het gebruik van chemische middelen staat steeds meer onder druk, maatschappelijke druk wel te verstaan. In de toekomst gaat er meer biologisch gewerkt worden, door het onkruid met machines mechanisch te bestrijden." De Väderstad-machines zijn sinds 2012 in Nederland op de markt.

De ‘Weed Whacker’
Nederlandse bedrijven hebben ook verschillende apparaten voor mechanische onkruidbestrijding in ontwikkeling. Een voorbeeld is de wiedmachine van Odd.Bot. Het agri-techbedrijf ontwikkelde een prototype van een kleine rijdende driehoekige robot. Die rijdt zelfstandig door de akkerlanden en kan onderscheid maken tussen onkruid en gewassen. Met zijn robotarm, een soort staafmixer, maalt hij het onkruid in de grond. Omdat het een kleine robot is, kan hij overal bij.

Boeren hoeven niet zelf zo’n robot aan te schaffen. Initiatiefnemer Martijn Lukaart zegt in Trouw een 'loonbedrijf voor robots' te willen opzetten. “Met daarbij de ambitie om mechanisch onkruid wieden uiteindelijk voordeliger te maken dan het bespoten alternatief. En afrekenen doen ze per hectare.” Odd.bot is momenteel bezig met de eerste pilots.

Image Recognition Technology
Herkenningstechnologie voor onkruid is een van de speerpunten van het project Smaragd, ofwel ‘Slimme Mechanisatie Automatisering Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid’. In dit project van Wageningen Plant Research wordt onder meer gewerkt aan autonome mechanisatie met elektrische aandrijving om de bodemkwaliteit te verbeteren. De apparaten zijn lichtgewichten, wat inklinking van de bodem voorkomt. Ze moeten in principe onkruid al in het stadium van een kiemplantje van gewassen kunnen onderscheiden. Als de boer het kan, kan een robot het immers ook, zegt Smaragd-coördinator Jan Kamp.

Niet alleen bij onkruidbestrijding, ook bij het herkennen van schimmels en plagen komt herkenningstechnologie van pas. De Franse ‘Betty bot’ heeft een camera aan een robotarm die zieke van gezonde suikerbieten kan onderscheiden. De Franse robot is ontwikkeld door bieteninstituut ITB (het Institut Technique de la Betterave). De robotarm kan voorop de trekker hangen en zo proefvelden scannen op veelvoorkomende bietenschimmels zoals meeldauw en cercospora.

Op maandag 15 april 2019 organiseert Foodlog de tweede editie van het congres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan. Welke precisietechnieken kun jij als agrariër of tuinder morgen al in je onderneming toepassen? Schrijf je hier in. Agrariërs en tuinders profiteren van €100 korting op dit congres.
Dit artikel afdrukken