Terwijl de Nederlande legkippensector in een diepe crisis wegens overproductie en rammelende wetgeving is gedompeld, zet staatsscretaris Dijksma haar voornemen om per 2018 geen snavelkap meer toe te staan op scharrelkippen door. Dat meldt Boerderij.

De sector betoogt dat het voor dierenleed en uitval zal zorgen. Volgens de kippenvakbond NPV zal het tot toestanden leiden die lijken op die in de biologische sector waar volgens secretaris Jan Brok sprake zou zijn van 20% uitval, een vakterm voor het aantal dieren dat omkomt door zustermoord tussen hennen.

LTO-voorman Hubers legt zich er teleurgesteld bij neer en reageert "ik had ook niet verwacht dat ze op haar besluit zou terugkomen."

Niettemin mag het besluit opmerkelijk heten. In Denemarken kan een verbod op snavelkap worden doorgezet omdat in dat land gekozen is voor een minder risicovol houderijsysteem. Daar kan het. De Nederlandse wetgever heeft gekozen voor een risicovoller systeem dan de rest van Europa én wil daar bovenop nog een extra risico bij wet verankeren.

Een land dat een exportbelang heeft van 65% van zijn productie zou mogen verwachten dat het bestuurders heeft die mogelijkheden, belangen van mens en dier en kosten zorgvuldig weten te wegen.
Dit artikel afdrukken