In Saint-Brieuc aan de noordelijke kust van Bretagne gooiden gisteravond opnieuw boeren hun eieren stuk uit protest tegen de overproductie van eieren in de EU. Ze hebben tegen forse investeringen hun stallen aangepast aan de nieuwe scharrelnormen, maar worden nu geconfronteerd met prijzen die zwaar onder hun kostprijs liggen. Een boer vertelt Le Monde dat hij 2,7 cent per ei verlies maakt; een ei kost 7 cent, maar levert hem op dit moment slechts 4,3 cent op.

De FNSEA, de Franse LTO, hoopt dat 'maatregelen' tegen de overproductie gaan werken. Gedacht wordt aan het tijdelijk buiten productie laten van stallen, het weggeven van eieren aan voedselbanken en het uit buiten het voedselcircuit brengen van eieren. De boeren vrezen dat geen van deze maatregelen iets uit gaan halen. De Confédération paysanne, vergelijkbaar met onze landbouwvakbonden, vindt dat het probleem dieper ligt. De huidige situatie "wijst op een systeem dat aan het einde van zijn Latijn is." De Confédération vindt dat "Frankrijk en de EU zich de regulerende middelen moet verschaffen om de markt en producenten te kunnen beschermen." Dat meldt Le Monde.

In Nederland en België klagen de eierboeren. In Bretagne gooiden ze eerder deze week al 100.000 eieren stuk. Om de verontwaardiging tegen deze voedselverspilling te calmeren gaven de eiergooiers in Saint Brieuc ditmaal 5.000 eieren aan een voedselbank.
Dit artikel afdrukken