Het ingrijpen leidt tot een behoorlijke voedselverspilling. Het betreft honderden producten, variërend van vele broodproducten tot sushi, kaasstengels, oliën en maaltijden. In veel van die producten is het in kleine hoeveelheden verwerkt, zodat het uitwaaierende effect groot is.
De NVWA vraagt de bedrijven niet, zoals bijvoorbeeld rond de fipronil-eieren, om consumenten de producten terug te laten brengen als ze die reeds in huis hebben.
Voorraden zaad of producten waarin het verwerkt is, mogen niet meer verwerkt worden. Ze moeten eerst getest worden op de aanwezigheid van ethyleenoxide. Mocht de stof worden aangetroffen, dan mogen de partijen en verwerkte producten niet worden afgewaardeerd tot diervoeders. Het is dan ook verboden om het zaad of producten waarin het is gebruikt, te verwerken in bijvoorbeeld varkens- en kippenvoer zoals in de Nederlandse veevoerindustrie gebruikelijk is om voedselverspilling tegen te gaan.
Reden voor de actie is het overschrijden van de residulimiet. Europese regelgeving bepaalt dat de maximum residulimiet (MRL) voor ethyleenoxide in sesamzaad op 0,05 mg/kg ligt. Partijen zaad van drie Indiase firma's blijken die grenswaarde te overschrijden. Ethyleenoxide wordt in India gebruikt om sesamzaad te ontsmetten.
De FAVV en NVWA kunnen niet nalaten op te treden omdat ze handhavers zijn en de wet niet maken. Maar is dergelijke regelgeving nog van deze tijd?België ging voor
De Belgische voedselveiligheidsautoriteit FAVV trad reeds in de derde week van september op tegen vervuild sesamzaad en maakte direct een lijst bekend van geblokkeerde producten.
De FAVV verklaarde dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat treedt pas op als mensen grote hoeveelheden van het zaad eten. Zulke hoeveelheden eet niemand in een normaal voedingspatroon en zelfs extreme eters zullen moeite hebben om de gevarenzone te bereiken. Niettemin droeg ook de FAVV bedrijven op het zaad en de broodproducten waarin het is verwerkt te vernietigen. Om verdere voedselverspilling tegen te gaan, draagt de NVWA bedrijven op hun voedselveiligheidsprotocollen voor wat betreft de ingangscontrole op sesamzaad aan te scherpen.
Onethisch?
Na het paardenvleesschandaal en de fipronilaffaire die in beide gevallen tot de vernietiging van grote hoeveelheden voedsel hebben geleid, terwijl volgens inhoudelijk deskundigen de volksgezondheid redelijkerwijs niet of nauwelijks in gevaar was, stelt zich ook na deze actie de vraag in hoeverre geringe toxicologische risico's voedselverspilling ethisch rechtvaardigen. Regelgeving vereist het; de FAVV en NVWA kunnen niet nalaten op te treden omdat ze handhavers zijn en de wet niet maken. Maar is dergelijke regelgeving nog van deze tijd? We realiseren ons inmiddels dat voedsel schaars is omdat de productie ervan milieu en klimaat per definitie schaden. Daarom kan het als onethisch worden beschouwd om partijen te vernietigen als er goede redenen zijn om aan te nemen dat er een uitzondering op de regels gemaakt kan worden. Uiteraard is aanscherping van de ingangscontroles een goede zaak die producenten dwingt tot schonere en veiligere productiepraktijken.
UPDATE, 17u35
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarktorganisaties, brengt zojuist het volgende persbericht uit:
Supermarkten halen deel van producten met sesam uit de schappen
Een aantal partijen sesam van drie producenten uit India blijkt resten van ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. De NVWA verplicht bedrijven daarom uit voorzorg alle producten met sesam van de betreffende producenten of sesam waarvan de herkomst nog onduidelijk is, uit de schappen te halen.
De NVWA concludeert dat consumptie van producten met de betreffende sesam geen acuut risico voor de gezondheid oplevert, maar sluit een verhoogd risico op de langere termijn niet uit. Een actuele lijst met producten die mogelijk sesam met resten ethyleenoxide bevatten, is zo snel mogelijk te vinden op de websites van de supermarkten. Consumenten die deze producten in huis hebben, kunnen ze thuis weggooien of terugbrengen naar de winkel.
Sesam wordt in honderden producten verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten. Deze worden uit de schappen gehaald en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam of producten die zijn getest op ethyleenoxide. Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn. Fabrikanten en supermarkten werken er hard aan om de schappen snel weer te vullen met producten die aan alle normen voldoen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#13 Theo is jou dankbaar maar nogal verlegen.
Theo, Opgelost.
Na 5 mailtjes over en weer, de volgende antwoorden gekregen.
1. Winkel (D.O.D.): Datumcode is niet genoeg, we hebben de batchcode ook nodig (staat nergens op de potjes), we hebben 1 partij Witte Bio Tahin van Horizon eruggestuurd. De recall dateert van november, uw bestelling is van later datum en is van goede kwaliteit.
2. Leverancier: Als batchcode gebruiken wij de THT-datum en tijd, geprint op de deksel van het potje Horizon biologische witte tahin 350 g. Horizon biologische witte tahin maakt géén deel uit van een terugroepactie.
Zo, weer wat geleerd.
Theo #10, klopt, weinig ethyleenoxide bij een paar zaadjes op een cracker, maar een kilo bevat wel veel. De crackers die met enkele grammen sesamzaadjes waren bestrooid werden afgekeurd. Maar slechts 1 portie sesampasta bevat een hoeveelheid sesam overeenkomend met een groot aantal pakken crackers, en dat dagelijks.
Van een fipronil-ei lig ik niet wakker, dagelijks een fipronil-ei ook niet, maar dagelijks een product nuttigen waardoor je een 100x hogere hoeveelheid fipronil binnenkrijgt geeft te denken.
Geld hier wél voor de witte Bio Tahin van het merk KoRo, maar de leverancier geeft hier geen melding van, wel is het product voorlopig niet leverbaar.
Slechts met Google zoeken levert nog wel een verweg-pagina op terecht met de terugroepactie voor hun Bio Tahin.
Ik ben van mening dat zoiets duidelijk op de 'home-page' vermeld moet worden.
Ethyleenoxide wordt gebruikt om voedingsmiddelen te ontsmetten. Omdat sesamzaden ingevoerd uit India een hoger dan toegelaten dosis ethyleenoxide bevatten, moeten ze van de markt gehaald worden. Hoewel ethyleenoxide een kankerverwekkende stof is, is er geen risico voor de gezondheid, omdat het gehalte in sesamzaad zeer laag is.
Bron
Ik smeer intussen vrolijk verder met Horizon dat overal nog vrijelijk te koop is.