Het Noordse dieet - volkorenbrood, havermout, appels/peren, wortelgroenten, kool en vis - is het traditionele Scandinavische voedingspatroon. Diverse onderzoeken wezen de afgelopen jaren op gunstige gezondheidseffecten van dit voedingspatroon. Maar een nieuw onderzoek, onder ruim 40.000 Zweedse vrouwen van middelbare leeftijd, bracht geen verband met een hogere gezondheid aan het licht, meldt VoedingNu.

Geen verband gevonden
De wetenschappers analyseerden de gegevens uit de Zweedse prospectieve Women's Lifestyle and Health cohortstudie. Ruim 43.000 Zweedse vrouwen vulden in 1991-1992 een vragenlijst in over hun eetgewoonten. Deze werd 20 jaar later gevolgd door een follow-up. In de tussenliggende jaren ontwikkelden 8.383 deelnemers hart- en vaatziekten (CVD).

Ondanks correcties voor leefstijlfactoren en andere confounders, vond het team geen verband tussen het dieet en het risico op cardiovasculaire ziekten.

Gezondere groep vrouwen
Het verschil met de eerdere interventiestudies waaruit wel gezondheidseffecten bleken, zit hem volgens de onderzoekers vooral in het feit dat voor de interventiestudies de deelneemsters zich veel strikter aan een voorgeschreven voedingspatroon hielden. Ook betrof het onderzoeken bij subgroepen die al een hoger risico kenden, zoals vrouwen met overgewicht.
In deze studie werd een gezondere groep vrouwen geanalyseerd. Het enige statistisch significante verband dat de onderzoekers vonden tussen een gezond Noords dieet en minder CVD was bij vrouwen die gestopt waren met roken. Maar aangezien stoppen met roken vaak gepaard gaat met andere gezonde leefstijlveranderingen, is dat niet zo'n verrassende uitkomst, zeggen de onderzoekers in hun conclusie.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Internal Medicine.

Fotocredits: ‘lox’ liz west
Dit artikel afdrukken