De Vlaamse trendwatcher Herman Konings en culinair auteur Mara Grimm - van het 'beste ontbijtboek ter wereld' ONTBIJT - onderscheiden een aantal redenen voor de hippe ontbijttrend.

Allereerst de prijs-kwaliteitverhouding. Voor een euro of twee kun je al ontbijten bij Ikea, de Hema of McDonald’s. De opkomst van 'creatieve werkplekken' voor studenten en zzp'ers met een krap budget bracht ook horeca-ondernemers op ideeën.

"De marges die je als ondernemer kunt nemen op een koffie of een spiegelei met spek zijn veel hoger dan bij om het even welke bereiding met tarbot en kreeft", zegt de uitbater van het Antwerpse 'all day ontbijt- en lunchcafé' MOSS. De prijs is ook een argument om met het hele gezin of juist een vriendengroepje te gaan ontbijten in plaats van 's avonds uit eten te gaan. Een uitgebreid ontbijt met het hele gezin kost bij MOSS minder dan €25, terwijl je na een avondje dineren in een restaurant al snel €100 kwijt bent

Een tweede reden voor de opkomst van het buiten-de-deur-ontbijt is het gemak. Hoewel vier van de vijf Nederlanders iedere dag ontbijten, doet maar de helft dat aan tafel. Eén op de drie werkt z'n ontbijt thuis op de bank of staand naar binnen, 14% ontbijt 'on the go'. Dat geldt bijvoorbeeld voor millennials, die na hun studies blijven plakken in de grote stad. Zij halen snel wat onderweg, schuiven aan in de hierboven al genoemde hippe tentjes annex creatieve werkplekken of laten een ontbijtje bezorgen via de maaltijdbezorgers van Takeaway.com, Deliveroo of Uber Eats.

Millennials delen bovendien kiekjes van hun hippe ontbijt op sociale media. Volgens Konings ontleent deze leeftijdscategorie zijn identiteit vanuit het gemeenschapsgevoel en maken millennials 'verbinding' met elkaar via voeding. Daarbij heeft de nieuwe generatie geen boodschap meer aan de klassieke eetmomenten van ontbijt, lunch of diner. Ze eten wat ze willen, zonder blik op de klok. 'Clockless eating', dus. Een grotestadstrend, maar wel eentje die doorzet. Want millennials mogen dan willen besparen op uit eten gaan, ze laten zich willig verleiden door een lekker buitenshuis – en Instagramwaardig – ontbijt.

Natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die hun ontbijtje van thuis meenemen voor onderweg, maar 's avonds uit eten lijkt er een concurrent bij te hebben.
Dit artikel afdrukken