Bijna 1 op de 3 Nederlanders is van plan om voor de jaarwisseling nog extra boodschappen in te slaan. Per 1 januari gaat het lage btw-tarief van 6 naar 9%. Dat blijkt uit de Wijzer in geldzaken, een onderzoek onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

De btw-verhoging gaat de Nederlandse huishoudens gemiddeld €300 kosten, berekende ING Bank eerder dit jaar. Krap de helft van de Nederlandse consumenten, 46%, doet komend jaar niets speciaals of extra’s om de btw-verhoging op te vangen, 31% slaat de komende dagen nog aan het hamsteren en 43% haalt de boodschappen voortaan bij een goedkopere supermarkt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 80% van de Nederlanders goede voornemens op financieel gebied heeft. De top-3 van zaken waarop we zuiniger aan willen doen, zijn de dagelijkse boodschappen (38%), winkelen (33%) en energie (27%). In de leeftijdsgroep 18-24 jaar valt op dat zij, meer dan andere groepen, willen besparen op winkelen (45%), uit eten gaan (35%) en koffie drinken/halen (30%).
AD - Een op drie slaat extra boodschappen in wegens hoger btw-tarief
  • Deel
Druk af