Het eco-label werd ontwikkeld door de universiteit van Oxford en milieu-adviesbureau Mondra. Het label lijkt op het 5-kleurige voedselkeuzelogo Nutri-Score, maar dan met 8 labelopties, met letterscores A+ tot en met G en kleurcodes van donkergroen tot en met hel rood. De score meet de milieu-impact aan de hand van 4 elementen: koolstof, waterverbruik, watervervuiling en verlies aan biodiversiteit. Koolstof weegt met 49% zwaar door in de eindscore, de andere drie factoren tellen ieder voor 17% mee.
Aan de pilot doen meer dan 100 producten van zo'n 15 merken mee. Uiteindelijk moet de pilot inzichten geven in hoe goed de rekenmethode achter het label werkt, maar ook in hoe de consument reageert op het label. Het onderzoek loopt synchroon aan een ander project dat gebruik maakt van een rekenmodel van Mondra dat gebaseerd is op een wetenschappelijk artikel uit 2018 van Joseph Poore en Thomas Nemecek dat een belangrijke rol speelde bij de bepaling van de milieu-impact van tal van voedselproducten.
De pilot en het parallel-lopende onderzoek samen moeten resulteren in één eco-score systeem voor uitrol in heel Europa in 2022.
Vanuit Frankrijk is al eerder een Eco-score met 5 lagen ontwikkeld. Onder meer Lidl (in Duitsland) en de Belgische supermarkt Colruyt hebben het logo al in hun winkels geïntroduceerd. Dat is opvallend, want Colruyt was eerder een van de deelnemers in het EIT Food programma.
Of de modellen in de toekomst houdbaar zullen zijn, zal nog blijken. De omstandigheden waaronder een aardappel of tomaat worden geteeld, zijn sterk verschillend zodat universele scores moeilijk toe te kennen zijn en nadere verfijning de toekomst lijkt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Veerman Ik kan nog weinig over de gebruikte methodologie vinden. In de nieuwsberichten wordt aangegeven dat er bij de Britse variant gedifferentieerd gaat worden maar hoe dat is me niet duidelijk. Er zou dus geen sprake van universele scores zoals jullie aan het eind van het bericht aangeven. De Franse Ecoscore differentieert op basis van data die al bij de retailer aanwezig is. Dat maakt een geavanceerde differentiatie ingewikkeld maar heeft wel als voordeel dat leveranciers niets nieuws hoeven op te leveren. Voor vergelijking van producenten binnen product categorie zijn systemen als PEF en TSC geschikter maar die zijn wel bewerkelijker dan Ecoscore omdat leveranciers specifieke gegevens aan moeten leveren. De Franse Ecoscore kan consumenten helpen bij het kiezen tussen product categorieen maar is beperkt van toegevoegde waarde om producenten te stimuleren te verduurzamen.
Overigens heeft Lidl Nederland ook aangegeven een kleinschallige pilot te gaan doen met de Franse Ecoscore.
Dat stikstof denken lees veel gebruiken zorgt voor belasting door uitspoeling van het bodem en oppervlakte water dus weg 17%. Gelijk zorgt het ook voor minder biodiversiteit dus nog eens weg 17%.
Dick als de markt het aantrekkelijk maakt gaan de goedwillende boeren wel om er zijn via regeneratieve landbouw heel mooie resultaten te behalen een gevolg van....O nee mag ik niet meer zeggen.
Weet je nog de uitspraak van een bekende boeren voorman "Boeren hebben de oplossing".
Koen Boone, ik zie het idd. Dank! Poore maakt duidelijk dat hij en Nemecek niet verantwoordelijk zijn voor wat EIT/Mondra van hun denkwerk hebben gemaakt.
Hoe contextspecifiek denk je dat deze 'Oxford'-methode zal zijn? Kan ze melk uit Nederland onderscheiden van bijv. Ierse op duurzaamheid? Daarvoor moet de methode iets vinden van de stikstofdenken die over N-W Europa hangt.
"Of de modellen in de toekomst houdbaar zullen blijken, moet nog blijken. De omstandigheden waaronder een aardappel of tomaat worden geteeld, zijn sterk verschillend zodat universele scores moeilijk toe te kennen zijn en nadere verfijning de toekomst lijkt."
Dit is toch de kracht van het systeem? Dat de consument kan/gaat kiezen voor de beste score en dat dit een stimulans voor de fabrikant is om de omstandigheden tov de concurrent te verbeteren?
#2 Ik kan het niet terugvinden in die linkedin post (en de link in de reacties), kijk ik er over heen?