image


Een weinig verrassende uitkomst.

Nederlanders zien niets in accijnsverhoging op ongezonde voeding of verhoging van de premie voor de ziektekostenverzekering voor mensen met zwaar overgewicht. Dat zijn enkele van de conclusies uit jaarlijks onderzoek van Porter Novelli en BrainJuicer, dat onder 1.000 consumenten in Nederland heeft plaatsgevonden.

De Nederlandse consument wil zelf kiezen ten aanzien van de aankoop van voedingsmiddelen en is van mening zelf verantwoordelijk te zijn voor de eigen gezondheid. Zij laten zich daarbij nauwelijks beïnvloeden door invloeden van buitenaf, zoals adviezen van de overheid en maatschappelijke organisaties. De consument kiest primair op de elementen kwaliteit, versheid en prijs.
Het Nederlandse publiek vindt ook dat het zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid (83%) en dat genieten op z'n tijd gewoon moet kunnen (71%). Het verwacht weinig heil van overheidsmaatregelen zoals een accijnsverhoging op ongezonde voeding (59% vindt dit zinloos, 22% twijfelt) of de verhoging van de premie voor de ziektekostenverzekering voor mensen met zwaar overgewicht. Gezond en duurzaam zijn prima, maar mogen nauwelijks iets extra kosten.

Het onderzoek maakt duidelijk dat de directe invloed van maatschappelijke organisaties en de overheid beperkt is. Geen van deze partijen is in staat het publiek in sterke mate te beïnvloeden bij de beslissingen in de supermarkt. Issues blijken een iets sterkere invloed te hebben op het aankoopgedrag van de consument. Voedselbesmetting van producten met bijvoorbeeld salmonella heeft de meest directe invloed op het publiek. Daarnaast is er een groeiende waardering voor de gezondheidslogo's (zoals 'ik kies bewust') bij het publiek.
Het Nederlandse publiek vindt in grote meerderheid dat het zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. Het onderzoek laat zien dat de gezondheidslogo's, zoals 'ik kies bewust' winnen aan belang bij het maken van een gezonde en bewuste keuze. Accijnsverhogingen op ongezonde voeding worden door de respondenten niet gezien als zinvol.

Ook het hanteren van een hogere zorgverzekeringspremie voor mensen met een zwaar overgewicht wordt als niet gewenst beschouwd. De Nederlander is dus behoorlijk solidair met mensen met overgewicht. Het publiek ziet meer in campagnes voor een gezonde levensstijl. Bovendien is men van mening dat scholen nog maar weinig doen om kinderen een gezonde levensstijl aan te leren. Daar wordt meer hulp van verwacht.


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken