Vinkje
Het eerste voedselkeuzelogo, het Vinkje van de stichting Ik Kies Bewust, werd in 2016 ten grave gedragen. Het was op zijn minst 'onduidelijk', bleek bijvoorbeeld tijdens een Foodlog-debat en uit verhitte discussies in de media.
Maar hoe moet het dan wel? Dat is aan de overheid. Vanmiddag bood Combée het onderzoeksrapport 'Voedselkeuzelogo's' aan aan de woordvoerders preventiebeleid én voedselbeleid van de Tweede Kamer. De Consumentenbond roept in het tegelijk gepubliceerde position paper op tot nader onafhankelijk onderzoek, onder regie van de overheid, naar welk voedselkeuzelogo het beste is voor Nederlandse consumenten. Want 7 op de 10 Nederlanders hebben daar wel degelijk behoefte aan, concludeert de Consumentenbond op grond van het eigen vooronderzoek. En dan met name aan een voedselkeuzelogo dat werkt met stoplichtkleuren.
Stoplichtkleuren meest duidelijk
In het onderzoek 'Voedselkeuzelogo's' kreeg een representatief panel van ruim 1.000 consumenten drie voedselkeuzelogo’s voorgelegd: het Britse Verkeerslichtlogo, het Franse Nutri-Score en het Scandinavische Keyhole logo. Iets meer dan de helft van de panelleden, 51%, had een voorkeur voor het Verkeerslichtlogo, 29% voor Nutri-Score en 8% voor het Keyhole. Ook gaf het panel aan dat een nieuw voedselkeuzelogo moet voldoen aan een aantal voorwaarden: het nieuwe voedselkeuzelogo moet ingevoerd worden door een onafhankelijke instantie, alle fabrikanten en supermarkten doen mee en het logo moet op álle producten vermeld worden, niet alleen op gezonde.
'Tegenhanger' voor verkooppraatjes
Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Consumenten hebben een duidelijke voorkeur voor een voedselkeuzelogo dat werkt met verkeerslichtkleuren. Wij willen dan ook dat de overheid hier snel werk van maakt. Consumenten willen heldere informatie op de voorkant van verpakkingen, waarmee ze in één oogopslag kunnen zien hoe gezond of juist ongezond een product is." Bijkomend voordeel, aldus Combée, is dat er dan meteen een "mooie tegenhanger ontstaat voor alle claims en andere verkooppraatjes van fabrikanten op de verpakkingen, die daarmee vaak hoge gehaltes suiker, zout en vet verdoezelen."
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18 Astrid,
Ze hebben het over een "onafhankelijke instantie", dus (hopelijk) niet het Voedingscentrum.
Want dan krijgen we weer hetzelfde geëmmer als met dat vinkje.
Rauwe melk haal ik bij de bio boer (nee ik ben nooit ziek), eieren en vlees ook.
Verbouw zelf spruitgroenten (nooit ziek hoor Simone H Ahold).
De rest (groente en fruit) verbouw ik zelf (kost verrassend weinig tijd, zeker omdat je veel minder naar de winkel hoeft) waarbij ik meteen voldoende beweging krijg, voldoende buiten ben, ontspanning vind.
De bewegingsrichtlijnen haal ik met een factor 3 zodat ik met sport erbij ook echt genoeg beweeg en niet beweeg volgens de slappe richtlijnen van het voedingscentrum.
Het smaakt ook veel beter zo vers van het land, er zitten meer voedingstoffen in want mijn bodem krioelt van het bodemleven.
#15 Misschien willen ze het wel niet te simpel maken. Men zou massaal bepaalde producten laten staan. Waarom tig namen voor een stofje dat in het lichaam exact hetzelfde doet, dus daar waar (vaak) 1 naam voldoet? 146 namen voor suiker volgt toch niemand meer??
Heb je straks een kar vol met roomboter, volle melk, volle yoghurt enz, juist de gezonde(re) volvette producten, krijg je een stoplicht aan de kassa dat je er niet meer door mag............
Ik ben uiterst benieuwd naar de kleurvariaties der verkeerslichten die we krijgen voor het schemergebied tussen goed en kwaad. Misschien worden de vinken wel weer teruggehaald.
#15 Astrid,
Slechts 1 naam, of het E-nummer, voor een ingrediënt is precies wat ik ook graag zou willen.
Ik ben overigens wel blij dat het stoplichtgebeuren op de voorkant moet, dus dat het niet ten koste gaat van de ruimte voor voedingswaarden en ingrediënten.