image Veel Nederlanders weten nauwelijks wat cholesterol is en hebben geen wetenschap van de werking van gezonde vetten.

Desondanks maken consumenten zich wel grote zorgen over hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo voor de Nationale Hartmonitor. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting en Becel.

Uit onwetendheid doen Nederlanders vaak weinig tot niets om hun gezondheid te verbeteren. Eén op de vijf mensen weet niet wat cholesterol is.

De helft van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat sommige vetten juist goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Gedragsverandering
Van de Nederlanders weet 80 procent niet dat hart- en vaatziekten te voorkomen zijn en 89 procent wil zijn gedrag veranderen om de levensverwachting met minimaal vijf jaar langer te leven. Vooral vrouwen schatten de kans dat ze worden getroffen door hart- en vaatziekten veel te laag in.

Doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten zijn in Nederland doodsoorzaak nummer één. Dit terwijl 80 procent van de aandoeningen is te voorkomen door aanpassing van de levensstijl en eetpatroon. Het gebruik van margarine in plaats van boter scheelt 10 procent in het risico.

bron: AD
Dit artikel afdrukken