Ideetjes hebben het recht geventileerd te worden. Je gooit ze in het nieuws en je ziet wat je terugkrijgt. Dat heet 'een maatschappelijke discussie' agenderen.

'Topeconoom' (is dat de economenversie van een 'topkok': iemand die vaak in de krant en op TV is?) Sweder van Wijnbergen, de vroegere secretaris-generaal van Economische Zaken, besloot eens een stoeptegel in het Nederlandse gras- en ander boerenland te gooien. Dat deed hij op 5 mei. De boerenkrant van Nederland nam zijn uitspraken over en de Nederlandse boeren hapten flink.

Volgens Van Wijnbergen moeten de boeren het land uit. Er is te weinig ruimte voor huizen en daarom zijn ze zo duur. De oplossing is simpel. Maak van Nederland een grote stad en doe het boeren in Polen, Roemenie, ex-Sovjet-Unie landen, Canada, de VS, China, Afrika en Zuid-Amerika.

De boeren zouden een machtige landbouwlobby hebben en zo de huizenmarkt dol maken. Nou verdienen boeren niks, zoals ze ook zeggen (kijk echt even onder de link en vragen ze zich dus af waar Van Wijnbergen zijn topeconomische redenering over hun machtige lobby vandaan haalt. Dan heeft hij dus gelijk, terwijl hij ook ongelijk heeft. Als boeren hier toch niks verdienen kunnen ze beter ophoepelen.

Nee dus, want deze topeconoom moet zich ook een andere vraag stellen. De economische macht verschuift ontegenzeggelijk naar het Verre Oosten. De VS zijn failliet en worden al door de Chinezen en Arabieren gefinancierd. Er ontstaan geheel nieuwe machtsconcentraties en -relaties in de wereld terwijl we afstevenen op een mondiaal voedselverdelingsvraagstuk. Al die nieuwe rijken zorgen ervoor dat we binnen wellicht 3 decennia 7 aardes nodig hebben om allemaal te leven zoals wij het hebben gedaan. Helaas, zelfs met pindakaas gaat dat niet lukken.illustratie: 'Sweder van Wijnbergen approves', Siegfried Woldhek

Denkt Van Wijnbergen dat we in zo'n situatie hier dan het verbouwen van eten maar aan onze bazen kunnen overlaten terwijl die er ook al te weinig van hebben, terwijl wij gedurende de afgelopen eeuw 80% van alle bodemschatten hebben ingepikt?

Wat Van Wijnbergen vergeet is de werkelijke discussie: kunnen we het ons permitteren hier geen eten voor onszelf meer te maken?

Opmerkelijk trouwens: geen boer die het zegt in het AGD. Ik heb er ook niets over in de kranten gezien (of heb ik wat gemist?). Daarom moesten we dat onderwerp - met dank dus aan de tot in de eerste afgeleide denkende media-econoom Van Wijnbergen - maar eens maatschappelijk agenderen: voedselsoeveriniteit.
Kortweg luidt de vraag: is het verstandig om bij een oplopend wereldtekort aan voedsel het toch uit onze contreien te laten verdwijnen omdat we meer kunnen krijgen voor de grond en andere activiteiten die we daarop kunnen ontplooien?


Dit artikel afdrukken