Verhalen van 02 juni rondom Corona vind je in Ook de pont is openbaar vervoer: ‘Wel gód-vér-dómme!’.

In de Ondertussen van dinsdag 02 juni vallen mij deze berichten op:

- zonnepanelen op het dak kunnen vies worden. Dat is op zich niet dramatisch, maar vogelpoep, bladeren, zand en stuifmeel laten geen zonlicht door. Dat belemmert de stroomopbrengst. Een flinke regenbui op zijn tijd helpt niet genoeg, dus af en toe moet je ze wassen. Volgens energieleverancier Essent moet dat maar liefst vijf keer per jaar (Trouw). Tegenstanders van het boenen wijzen op de nadelen van schoonmaken met kraanwater – de kalk in het water geeft strepen. Bovendien kunnen de panelen gemakkelijk beschadigd raken, wat de stroomopbrengst óók omlaag brengt. Daarnaast is het klusje op het dak ook nog eens niet zonder risico. Volgens boerenorganisatie LTO is het inschakelen van een échte ‘panelenpoetser’ het beste.

- in een poging om onze economie circulair te maken en voedselverspilling te remmen, komt circular beauty om de hoek kijken (Algemeen Dagblad). Producenten experimenteren met het creëren van cosmeticaproducten uit reststoffen – in dit geval resten uit de voedingsindustrie. Doorgaans worden de ingrediënten voor cosmetica speciaal geproduceerd, maar het kan natuurlijk ook andersom. Afvalresten of buitenbeentjes van bijvoorbeeld kokos- en amandelolieproductie, avocado’s, citroenzuur en druivenpitextracten kunnen gebruikt worden in verzorgingsproducten. Dat kan natuurlijk ook thuis: koffiedrab werkt prima als scrub en een beetje kokosolie doet wonderen voor je droge benen.

- aanstaande donderdag bespreekt de gemeenteraad van Almere de Floriade (Financieele Dagblad). De stad zou in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling organiseren, maar het proces verloopt verre van soepel. Sinds het binnenhalen van het evenement in 2012 heeft Almere al 5 wethouders en 3 Floriade-directeuren versleten. Door de coronacrisis en terugkerende financiële tegenvallers rijst de vraag of de stad niet zou moeten stoppen met deze poging. Er moet nog (te) veel gebeuren en er is nog veel (extra) geld nodig. Ook uitstellen is een optie. Het college van burgemeester en wethouders wil doorgaan – dat is uiteindelijk het goedkoopst en leidt tot de minste imagoschade. De laatste Floriade werd gehouden door Venlo, op de plaats waar nu Brightlands Campus Greenport Venlo huist.

Fastfoodketen KFC heeft in Amerika zijn iconische aardappelpartjes omgeruild voor normale frieten. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde (Business Insider).
We kunnen het ons misschien nog lastig voorstellen, maar een Olympische Spelen zonder publiek, sponsors en gasten behoort tot een mogelijk scenario, denkt technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks (Algemeen Dagblad).
Het CDA wil in Gelderland wolfvrije gebieden aanwijzen – uit die gebieden moet het dier actief verjaagd worden (Telegraaf). Hoe het CDA dat verjagen voor zich ziet, weet de partij nog niet. Een wolvendeskundige kan zich er ook nog niets bij voorstellen. De wolf doet wat hij wil, tenzij je hem doodt en dat laatste is verboden.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken