Brightlands Campus Greenport Venlo (BCGV) draait op 3 onderzoekslijnen: gezonde en veilige voeding, future farming en biocircular economy. Op deze domeinen helpt Brightlands MKB-ers om te innoveren. Agrofood-bedrijven uit de regio Limburg – maar ook daarbuiten – kunnen met hun vragen bij Brightlands terecht. Het innovatiecentrum is de onafhankelijke spelverdeler tussen commerciële partijen in de markt die op het gebied van innovatie bedrijven verder op weg helpt.

Met een vraaggestuurd proces helpt Brightlands Campus Greenport Venlo bedrijven om te innoveren. Saskia Goetgeluk, directeur: “Het is essentieel om de juiste vragen te stellen. Zo kunnen we bedrijven ontwikkeling op maat bieden.”

Test & Taste Center
Een recente troef van Brightlands Campus Greenport Venlo is het Test & Taste Center, een smaakcentrum slash consumentenpanel waar producten, bereidingswijzen, concepten maar ook foodclaims getest kunnen worden. Het Test & Taste Center valt onder de onderzoekslijn ‘gezonde en veilige voeding’.

“Als jij een nieuw product of concept ontwikkelt, wil je weten of het aansluit bij de wensen van de consument. Die bepaalt immers wat hij in zijn boodschappenkarretje legt”, vertelt Jella Theeuwen, business developer op de campus en verantwoordelijk voor het Test & Taste Center.

Theeuwen: “Wij maken gebruik van de kennis van partijen in de campuscommunity. We werken vanuit vraagsturing en niet vanuit een algemene smaakteststandaardisatie. Dat is de meerwaarde van de campus. We zorgen dat de vragen op de juiste manier gesteld worden en we instrueren het testpanel. Je wilt immers betrouwbare, objectieve testresultaten.”

Met de kennis en kunde van de onderwijsinstellingen uit de regio (HAS, Fontys en Universiteit Maastricht), maakt Brightlands gebruik van een goed getest en gevalideerd proces om klanten te helpen. Goetgeluk: “Deze expertise onderscheidt ons van andere smaaklabs.”

Bovendien worden op de campus regelmatig studenten van betrokken onderwijsinstellingen ingezet om mee te denken over andere praktische cases uit het bedrijfsleven. Goetgeluk: “Onze klanten zijn eigenlijk altijd erg enthousiast over het creatieve denkvermogen van de studenten.”

smaaktest


Onderzoek in eigen huis
Omdat Brightlands op zijn campus eigen onderzoeksfaciliteiten heeft, is het voor bedrijven makkelijk om een vervolgtraject in te gaan. “Als uit het smaakcentrum blijkt dat een bepaald product als lekkerder wordt ervaren, dan het ook in ons Brightlabs geanalyseerd worden. Daar kunnen ze bijvoorbeeld een inhoudsstoffenanalyse doen om te bepalen welk stofje dit verschil in smaakperceptie veroorzaakt”, aldus Goetgeluk.

De campus bestaat op dit moment uit twee grote gebouwen: de Innovatoren en Villa Flora. In die laatste huizen meer dan 50 bedrijven in zogeheten Box-in-Boxen. Eerder deze maand werd gestart met de bouwstart van Brighthouse – een nieuw gebouw voor kantoren en laboratoria op de campus. Hier zullen zich vanaf 2021 startups, ondernemers, kennisinstellingen en onderzoeksinstituten vestigen.

Voor Venlo – en de provincie Limburg in het algemeen – heeft de Brightlands campus nog een extra functie. Goetgeluk: “Vooral in Zuid-Limburg zien we dat jonge mensen met kennis wegtrekken uit de regio. Door deze campussen kunnen we talenten hier houden.”
Dit artikel afdrukken