Britse supermarkten zeggen toe dat zij in 2030 de voedselverspilling zullen halveren. De Britse overheid verwacht van onder meer Tesco, Sainsbury’s en Waitrose dat zij zelf doelen stellen om voedselverspilling tegen te gaan. Ook voedselproducent Nestlé belooft maatregelen te nemen om verspilling terug te dringen.

Michael Gove, de minister van Milieu, spreekt van een ecologische, economische en morele ramp.

In Groot-Brittannië wordt jaarlijks 10,2 miljoen ton voedsel weggegooid, schrijft de Independent. De grootste voedselverspillers zijn huishoudens, die samen voor £15 miljard aan voedsel in de vuilnisbak gooien. Per huishouden gaat het om zo'n £500 aan eten. In Nederland verspillen we €145 per per persoon per jaar. Op gezinsniveau berekend komen die bedragen bij elkaar in de buurt.

Supermarkten en voedselproducenten verspillen respectievelijk 260.000 en 1,8 miljoen ton voedsel (samen ter waarde van zo'n £5 miljard), blijkt uit cijfers van de overheid. De Britse horecasector is jaarlijks verantwoordelijk voor 1 miljoen ton voedselverspilling. Ook de horeca neemt maatregelen om dat te verminderen; restaurants geven hun gasten voortaan de optie om kleinere porties te bestellen en om overgebleven voedsel in een doggy bag mee te nemen.

In 2017 zetten de Wereldvoedselorganisatie FAO en de VN het halveren van voedselverspilling in de EU tegen 2030 op de agenda. De Britse overheid werkt aan een verplichte jaarlijkse rapportage van voedseloverschotten en –afval.
Independent - Nestle, Tesco, Sainsbury's and Waitrose pledge to help halve food waste by 2030
  • Deel
Druk af