image Een tijdje geleden kondigde euro-commissaris Marian Fischer Boel maatregelen af om de geweldige overproductie aan onverkoopbare wijn te stoppen. Zoals ik toen betoogde, zit het probleem voor een groot deel in de cultuuromslag in de wijnlanden zelf (ze drinken steeds minder bij het eten) en minder in het feit dat wij - inwoners van een niet-wijnland - de voorkeur geven aan Nieuwe Wereld Wijnen.

Zoals voor mij inmiddels sinds een aantal jaren gebruikelijk breng ik een deel van de zomer in het achterland van de Languedociaanse kust door en spreek dan nogal eens een wijnmaker. De afgelopen week gingen de gesprekken vaak over de nieuwe EU-maatregelen (over de meningen van de boeren binnenkort meer). Eén van de leukste verhalen die ik hoorde was het feit dat in de Gard wijnboeren luid hadden geprotesteerd tegen één klap teveel: een eindexamenopstel had tot verplicht onderwerp 'les méfaits du vin' (de slechte gevolgen van wijndrinken). Schande, en dat in een land waar de consumptie van wijn toch al zo in diskrediet is gebracht - zo vonden zij!

En toen, onderweg bij een kleine cremerie waar we stopten om boter te kopen, zagen we opeens de oplossing: Mondragon, pétillant de raisin. Montdragon is een puur druivensap met een minimale vergisting (2% alcohol) en een bubbel zoals een prima Cava of Crémant. Omdat wijndruiven nu eenmaal heel zoet zijn, hoeft er niets bij. Puur natuurlijk druivensap, met een lekkere bubbel. Niet de platte grove bel van Cola of Seven-Up en evenmin die suikerige plakkerigheid daarvan.

We dronken het bij de lunch en waren een beetje teleurgsteld dat we daarna naar een fles 'echte' wijn moesten uitwijken.

Een dergelijk drankje móet wel overtuigen. Ik denk dat de Nieuwe Wereldwijnen en er harde dobber aan zouden hebben én bovendien verwacht ik dat de frisdrank die zo onder vuur ligt vanwege de ongevraagde suikers die mensen naar binnen krijgen er ook nogal last van kunnen krijgen.

Een super markt dus: 2 markten tegelijk aanvallen. Waar wachten we eigenlijk op? Ik ga er in ieder geval maar eens ernstig over nadenken. Zouden er wel genoeg druiven - ipv teveel - worden verbouwd? Hoeveel liter frisdrank slaat de wereld dagelijks eigenlijk wel niet achterover? Ik heb er even snel aan gerekend: 18 glazen van dit spul per dag voor een man, en 12 voor een vrouw zijn nog gezond ook!

Tsja, hier in Frankrijk bleek ook een ander onderwerp veel actueler dan anders: wij Fransen kunnen niet verkopen ..... en zien de opportunities misschien ook wel niet.

Zoals altijd: het geld ligt op straat, je moet alleen een beetje creatief willen denken.
Dit artikel afdrukken