De Duitse zigeuners vinden van wel. Zij stellen voor zigeunersaus voortaan 'pikante saus' (in het Frans bestaat de 'sauce piquante') of 'hete pepersaus' te noemen.

'Ik hoop dat de bedrijven inzien dat we gelijk hebben en dat ze hun producten hernoemen’, zegt Regardo Roos, voorzitter van het Duitse Forum voor Roma en Sinti in De Standaard.

De krant schrijft verder:

Volgens een advocaat is het woord zigeuner onomstreden discriminerend en moeten de producenten daarom inbinden. Of het zover komt is hoogst onzeker. De Duitse koepelorganisatie van Sinti en Roma sluit zich niet aan bij de klacht.

Ook fabrikanten van zigeunersaus zien naar eigen zeggen het probleem niet. De naam wordt al meer dan 100 jaar gebruikt en is helemaal niet discriminerend bedoeld, klink het onder meer bij Unilever, dat onder het merk Knorr zigeunersaus in zijn assortiment heeft.

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat er regelmatig producten worden vernoemd naar regio’s of etnische groepen. Zo hadden de Inuit in het verleden onder meer problemen met de merknaam Eskimo, de Oostenrijkse variant van Ola. Na overleg bleef die naam echter gehandhaafd.

In Nederland veranderde koekfabrikant Van der Breggen de naam van zijn ‘negerzoenen’ na kritiek dat de benaming racistisch zou zijn.


Ook moorkoppen en jodenkoeken worden door sommigen als discriminerend ervaren. Misschien moeten zelfs sardientjes wel anders heten omdat ze nooit alleen bij Sardinië zijn gevangen en tegenwoordig zelfs voor onze eigen Noordzeekust te vinden zijn.

Wat vindt Foodlog: moet de zigeunersaus een nieuwe naam krijgen?

Fotocredits: Zigeunerschnitzel mit Pommes, uitsnede, JaBB


--- POLL ---

Ik vind dat de naam Zigeunersaus moet verdwijnen

Dit artikel afdrukken