De uitzending van Kassa was toendertijd de aanleiding om foodwatch Nederland op te richten. In de jongste uitzending nam het consumentenprogramma samen met foodwatch en Jaap Seidell verschillende producten, alcoholische dranken, het actieplan van minister Bruno Bruins (VWS) en de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder de loep.

Minister Bruins presenteerde vorige maand een actieplan over de etikettering van voedingsmiddelen, de mogelijke misleiding en handhaving daarvan. foodwatch vindt dat het plan van weinig ambitie getuigt. Te veel eigen verantwoordelijkheid blijft bij de consument liggen, de overheid vertrouwt te veel op zelfregulering en schuift teveel af op Europa, vinden zowel foodwatch als Seidell. De voedselwaakhond vindt daarnaast de acties van de NVWA ontoereikend.

De consument mag niet aan zijn lot overgelaten worden, reageert minister Bruins in de uitzending. "Misleiding is gewoon verboden." De NVWA gaat de komende tijd specifiek naar misleidende etiketten kijken, geeft de minister aan. “Wel geldt voor mij dat als de NVWA moet kiezen, ze hebben nu eenmaal niet onbeperkte middelen en mankracht, de veiligheid van voedsel altijd op 1 staat”, aldus Bruins. De NVWA is van plan om dit jaar gerichte toezichtsprojecten uit te voeren op bepaalde productgroepen, bijvoorbeeld naar suikergehalte in relatie tot uitingen en afbeeldingen op het etiket. De minister zegt met met zoveel woorden dat de NVWA een tijger met een gedeeltelijk gebit is; het publiek moet dus niet al te veel van de acties van NVWA verwachten. Jaap Seidell zegt dan ook in de uitzending dat hij de inzet van de minister onvoldoende vindt.
Dit artikel afdrukken